<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178505" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 10 кг тежи цер...

Короноваха Чарлз III, Камила стана официално кралица

06 Май 2023
0 234

Короноваха Чарлз III, Камила стана официално кралица. Чарлз III вече официално е новият крал на Обединеното кралство. Минути преди това той положи и клетва на церемонията в Уестминстърското абатство, която протича по традиция, непроменена от около 1000 години, предаде NOVA.

„Скъпи почитаеми, ние сме се събрали, за да се поклоним и да възхвалим Всемогъщия Бог, да отпразнуваме живота на нашите народи, да се помолим за Чарлз, нашия крал, да признаем и да благодарим за живота му в служба на тази нация, на кралствата и на Британската общност и да станем свидетели с радост на неговото помазване и коронясване, на това, че е отделен и посветен в служба на своя народ“, каза архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Светът наблюдава първата коронация във Великобритания за ХХI век (видео)

Застанал до 700-годишния стол за коронация, Чарлз се обърна с лице към четирите страни на абатството, за да бъде провъзгласен за „несъмнен крал” пред паството.

Чарлз положи клетва – законово изискване, тъй като законът, приет през 1689 г., задължава крал Уилям и кралица Мери да обещаят да поддържат протестантската вяра.

„Аз, Чарлз, тържествено и искрено в присъствието на Бога изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона”, каза новият крал.

„Винаги, според предназначението на тази церемония за възкачване на трона, ще поддържам и изпълнявам, доколкото мога и според закона, всичко, което обещах”, закле се Чарлз III.

Малко по-късно тържествено на главата му бе поставена и кралската корона.

Короноваха Чарлз III, Камила стана официално кралица
Снимка: стопкадър YouTube/The Royal Family

10 кг тежи церемониалното облекло, което Чарлз III ще носи за коронацията

Камила стана официално кралица. Така тя завърши трансформацията си от любовница на бъдещия крал през британска кралица консорт до пълноправна кралица.

Бившата госпожа Паркър Боулс беше помазана и коронована в лондонското Уестминстърското абатство по време на историческа церемония, наситена с история и отбелязана с голяма показност.

Официалната покана за деня на коронацията, редът на службата, молитвите на Англиканската църква и сувенирите от Кралската колекция. Всички те приветстваха Камила като „кралица Камила“.

Короноваха Чарлз III, Камила стана официално кралица
Снимка: стопкадър YouTube/The Royal Family

Бъкингамският дворец публикува съобщение в Туитър късно в навечерието на коронацията. За първи път използва словосъчетанието „кралица Камила“ в официалния акаунт на монархията в социалната мрежа.

Споделяйки кадри от флоралното великолепие и сцената на коронацията, постът гласеше: „Уестминстърското абатство е готово за #Крононацията на крал Чарлз Трети и кралица Камила“.

Години на дебати последваха сватбата на Камила с тогавашния принц на Уелс през 2005 г. Тогава помощници заявиха, че тя „възнамерява“ да бъде известна като „принцеса консорт“, когато съпругът ѝ стане монарх.

Покойната кралица Елизабет Втора подкрепи Камила да бъде кралица консорт. Бившата херцогиня на Корнуол е наричана от двореца така от момента на възкачването на крал Чарлз Трети.

Това сложи край на дългогодишните дебати за това как в крайна сметка ще бъде наричана Камила. Съпругата на краля автоматично става кралица и само промяна в законодателството би попречила на Камила да бъде такава.

„Кралица Камила“ се появи официално за първи път на поканите за коронацията. Бъкингамският дворец заяви, че церемонията в събота е подходящият момент да започне да използва титлата официално.

Короноваха Чарлз III, Камила стана официално кралица

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции