<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=178691" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Голи и унижен...

Руснаци са принудени да полагат тест по латвийски, за да не бъдат депортирани (видео)

08 Май 2023
0 206

Руснаци са принудени да полагат тест по латвийски, за да не бъдат депортирани, предаде NOVA.

Рускоговорящи граждани биват изпитвани по латвийски език. Ако някой се провали на теста, рискува да бъде изгонен от страната. Около 25 процента от жителите на Латвия говорят руски.

Откакто страната си върна независимостта, нямаше изисквания да се говори латвийски. Но след като Русия започна да нарича рускоговорящите в Украйна “свои” и нападна съседната страна, за да ги освобождава, Латвия смени рязко политиката.

Литва, Латвия, Естония и Полша затвориха границите си за руснаци с шенгенски визи

Десетки хиляди граждани, които имат руски паспорти, вече се поглагат на изпити. Някои от тях казаха, че от 40 години живеят в Латвия и нямат къде да отидат, ако ги депортират.

Руснаци са принудени да полагат тест по латвийски, за да не бъдат депортирани (видео)
Снимка: Скрийншот, видео NOVA

“Все си мисля, че Латвия е демократична страна и няма да се стигне до масови депортации. Решението беше много неочаквано. И мисля че е неправилно, да те изгонят от страната за езика, който говориш”, споделя Валентина Севастянова,  рускоговоряща жителка на Латвия.

Ако отделим емоциите от правилата ще разберем, че когато живееш в една държава, получаваш редица социални привилегии и защита. Съответно трябва да се съобразяваш с имиграционните закони на тази страна, заяви Димитрийс Трофимовс, секретар на вътрешното министерство на Латвия.

Руснаци са принудени да полагат тест по латвийски, за да не бъдат депортирани

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции