<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179034" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш председ...

С голямо мнозинство ЕП гласува Истанбулската конвенция

10 Май 2023
0 161

С голямо мнозинство ЕП гласува Истанбулската конвенция.

Taка преди минути Европейският парламент подкрепи присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция, предава “Сега“. Препоръката бе одобрена с две отделни гласувания с над 450 гласа от около 600 участвали евродепутати.

Очаква се след днешното решение Съветът на ЕС също да гласува, тъй като процедурата изисква постигането на квалифицирано мнозинство.

Само шестима български евродепутати гласуваха “за”. Един гласува – против, трима бяха въздържали се, а 7 не са участвали в гласуването.

Ето каква позиция заяви България за Истанбулската конвенция в Брюксел

Както е известно и въпреки свободните съчинения в България, Конвенцията на Съвета на Европа е за предотвратяване и борба с насилието над жени. Тя влезе в сила през 2014 г. и е първият подобен правно обвързващ международен инструмент.

Това е първият международен текст, който съдържа правно определение за насилието над жени. Той установява всеобхватна рамка от правни и политически мерки за предотвратяване на това насилие, за оказване на подкрепа на жертвите и наказване на извършителите.

С голямо мнозинство ЕП гласува Истанбулската конвенция

Документът е подписан от всички държави в ЕС, но е ратифициран от 21 от тях. Това са Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция.

Така излиза, че само

България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия все още не са ратифицирали конвенцията.

От страните извън ЕС Великобритания, Молдова и дори Украйна, която е в условията на война, ратифицираха конвенцията през 2022 г. Турция е единствената държава, която се е оттеглила от документа.

С голямо мнозинство ЕП гласува Истанбулската конвенция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции