<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179095" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сарафов поис...

Мария Габриел иска отстраняването на Гешев (видео)

11 Май 2023
0 353

Мария Габриел иска отстраняването на Гешев. В брифинг пред медиите кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел се закани на Иван Гешев, като каза, че ще поиска неговото освобождаване, пише bTV.

Първото, което ще направи министърът на правосъдието в моето правителство, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, поради уронване престижа на съдебната власт.“, каза Габриел.

Относно приоритетите на ГЕРБ-СДС, кандидат-премиерът посочи 10 проблема, по които тя ще работи.

На първо място седи съставянето на работещо правителство и план за изход от политическата криза. След това приемане на бюджета и стабилизиране на публичните финанси. На трето място Габриел постави правосъдната реформа и механизъм за разследване на главния прокурор в НПК. По думите ѝ ще са нужни и реформи в КПКОНПИ. Тя може да бъде разделена на две: комисия с разследващи фунции и комисия по отнемане на незаконно придобито имущество.

Като четвърти приоритет Мария Габриел посочи борбата с инфлацията и ръста на цените. Гарантиране на енергийната сигурност на страната и защита на бизнеса и населението от изкривяването на енергийния пазар.

Мария Габриел иска отстраняването на Гешев (видео)
Мария Габриел

Нов спор между ГЕРБ и новата коалиция – не се разбраха за срещата с Мария Габриел

Като пети и шести приоритет седят приемането на България в Еврозоната и преодоляването на двугодишното закъснение по оперативните програми. Кандидат-премиерът ще работи и за защита на интересите на българските земеделци.

Седмият приоритет е свързан със сигурността на гражданите – битовата престъпност, войната по пътищата, миграцията, членството в Шенген и модернизация на армията.

Осмият приоритет се отнася до програмите за модернизация на страната в сферите на науката, иновациите, образованието и културата. По този аспект ключови са инвестициите в младите хора и образованието.

Последните два приоритета са свързани с работа по посока преодоляване на региналните различия, свързани с демографската криза и трансформацията на бизнеса, и изграждането на ефективна здравна политика

Мария Габриел иска отстраняването на Гешев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции