<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179183" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Евгени Кънев:...

Един от кандидатите за президент на Турция се оттегли часове преди вота

11 Май 2023
0 188

Един от кандидатите за президент на Турция се оттегли часове преди вота, съобщи “Дневник“.

Претендентът за президентския пост в Турция Мухарем Индже изненадващо се оттегли от състезанието часове преди началото на изборите в неделя.

Индже беше един от четиримата в кампанията. Освен Реджеп Тайип Ердоган и основният му съперник Кемал Калъчдароглу, остава само Синан Оган. Но последният е с много малка подкрепа. Докато Индже привличаше избиратели, значителна част от които сега може да увеличат шансовете на опозицията да сложи край на 20-годишното управление на президента.

Един от кандидатите за президент на Турция се оттегли часове преди вота
Мухарем Индже / Снимка: Wikimedia Commons | License details

Гласувалите в Турция са повече спрямо изборите на 2 октомври (видео)

Законът забранява публикуване на социологически проучвания 10 дни преди деня на гласуването. А разпространените преди това показват, че Индже събира 4-6 процента от избирателите. За Доган предпочитания дават 2-6%, като анализатори предупреждават, че в Турция подобни прогнози не са особено надеждни.

Индже се отдели от водещата опозиционна кемалистка Републиканска народна партия след няколко опита да стане неин председател и си основа собствена организация. Симпатизантите му обаче остават по-близо до позициите на Калъчдароглу, отколкото на Ердоган. Поне на теория, ако достатъчно много от тях подкрепят опозицията, тя може да победи още на първия тур и да няма балотаж на 28 май. В реалността картината изглежда по-сложна.

Един от кандидатите за президент на Турция се оттегли часове преди вота

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции