<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179263" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС призова Гр...

Евродепутатите искат забрана за лицевото разпознаване на обществени места

11 Май 2023
0 190

Евродепутатите искат забрана за лицевото разпознаване на обществени места. Те направиха крачка към приемането на нови правила за регулиране на инструментите за изкуствен интелект, като ChatGPT, и се съгласиха да забранят използването на лицево разпознаване на обществени места. В четвъртък те се събраха за решаващо гласуване, по време на което постигнаха съгласие за по-строг проектозакон, пише Булевард България.

Законът за изкуствения интелект на Европейския съюз предвижда нови правила за използването на лицево разпознаване, биометрично наблюдение и други приложения на AI. Това ще бъде първото в света цялостно законодателство, регулиращо технологията.

Съгласно предложенията AI инструментите ще бъдат класифицирани според възприетото ниво на риск – от ниско до неприемливо. Правителствата и дружествата, които ги използват, ще имат различни задължения в зависимост от нивото на риска.

Евродепутатите искат забрана за лицевото разпознаване на обществени места
Снимка: iStock

Германският евродепутат Свеня Хан заяви пред Reuters, че преговорите са принудили консервативните и левите евродепутати да се срещнат по средата.

„Успяхме да намерим компромис, който ще регулира AI пропорционално, ще защитава гражданските права и ще стимулира иновациите и икономиката“, каза тя.

При гласуването в четвъртък сутринта евродепутатите се съгласиха да забранят използването на лицево разпознаване на обществени места, на прогнозни полицейски инструменти и да наложат нови мерки за прозрачност на генеративните приложения на AI като ChatGPT на OpenAI.

„Нашите общества очакват от нас да направим нещо решително по отношение на изкуствения интелект и на въздействието, което той оказва върху живота им. Достатъчно е да включите телевизора … през последните два-три месеца всеки ден виждате колко важно става това за гражданите“, коментира Драгош Тудораче, един от депутатите, натоварени с изготвянето на законите, цитиран от Reuters.

Европейският съюз ще разработва общи политики за използването на ChatGPT

Евродепутатите искат забрана за лицевото разпознаване на обществени места
Снимка: iStock

Преговорите продължиха две години. Сега се очаква законопроектът да бъде подложен на пленарно гласуване в Европейския парламент през юни, преди окончателните условия да бъдат договорени в „тристранни“ преговори с участието на представители на Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия.

Ходът на ЕС идва в ключов момент за масовото внедряване на технологии с изкуствен интелект в ежедневната дейност на потребителите.

Пускането на ChatGPT в края на миналата година отприщи лавинообразен интерес. Но не само от страна на гражданите, но и на бизнеса. А технологичните гиганти влязоха в ожесточена надпревара за надмощие. Според някои експерти борбата може да доведе до негативни резултати заради прибързани действия.

Най-сериозните опасения произтичат от факта, че технологията има голям потенциал за фалшифициране. Също за заблуждаване на хората и повлияване на общественото мнение. Това подтикна експерти и предприемачи да призоват за мораториум, докато правните рамки не се наваксат. Сред тях са Ювал Ноа Харари и Илон Мъск.

За тъмната страна на ChatGPT – не казвайте нищо лично и поверително

След влизането на законопроекта в сила ще има гратисен период от около две години. Така засегнатите страни ще имат възможност да се съобразят с разпоредбите.

Евродепутатите искат забрана за лицевото разпознаване на обществени места

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции