<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179376" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново отнем...

Токсичният прах от земетресението в Турция може да отприщи здравна катастрофа

12 Май 2023
0 99

Токсичният прах от земетресението в Турция може да отприщи здравна катастрофа, пише Firstpost.

Експерти по околната среда заявиха, че огромни количества прах, изпуснати от разрушените сгради по време на земетресенията в Турция и Сирия, са пренесли отрови в реки и растения, бели дробове и органи, причинявайки сериозни здравословни проблеми за години напред.

Азбест, силициев диоксид, живак и олово са сред хилядите токсини, освободени от тежките трусове през февруари. Стихията отне живота на повече от 54 000 души в двете страни.

Според доклад на Ройтерс, самият обем от отломки е огромен дори в сравнение с други големи подобни събития. Организацията на обединените нации изчислява, че бедствието е генерирало най-малко 10 пъти повече отломки от последното голямо земетресение в Турция през 1999 г.

3 месеца след трагедията в Турция: Трусовете и разчистването продължават (видео)

Токсичният прах от земетресението в Турция може да отприщи здравна катастрофа

Хората на много места се втурнаха да разчистват планини от разрушения и изхвърляха безразборно съдържанието на сградите. Това сочат многобройни доклади на очевидци и телевизионни кадри.

При нормално разрушаване опасните вещества се отстраняват от сградите, преди да бъдат съборени. Земетресенията правят това невъзможно.

Някои експерти смятат, че „вторично бедствие“ от токсично замърсяване може да бъде дори по-тежко от самите трусове.

„С оптимистична оценка бих казал, че 3 милиона души ще бъдат болни“. Това коментира Мехмет Шейхмус Енсари, строителен инженер и председател на турската Асоциация на експертите по демонтиране на азбест.

Вредите ще се проявят след десетилетия, посочват още специалистите. Много повече хора – особено деца – ще бъдат податливи на рак, бъбречни заболявания и нервни разстройства.

„Респираторните заболявания, очните заболявания, астматичните пристъпи, алергичните реакции и белодробните заболявания ще се увеличат“, каза Али Канатли, ръководител на делегацията на Асоциацията на турските лекари в засегнатите от земетресението райони. „Ще се сблъскаме с тези проблеми през следващите години.“

Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата на Турция, Министерството на здравеопазването и Органът за управление на бедствия (AFAD) все още не са коментирали темата.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган е изправен пред най-тежката битка на изборите в неделя на фона на широко разпространения гняв в района на земетресението заради забавянето на първоначалната реакция на неговото правителство. Ердоган съсредоточи голяма част от кампанията си върху обещания за бързо възстановяване на разрушените райони.

В изявление на уебсайта на местното правителство от 2 май се казва, че повече от 70% от развалините са били преместени. Властите все още активно разчистват 82 от около 500-те области на провинция Хатай.

Токсичният прах от земетресението в Турция може да отприщи здравна катастрофа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции