<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179716" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Турция най-ве...

Изборите без победител в Турция принудиха лирата да поевтинее

15 Май 2023
0 149

Изборите без победител принудиха турската лира да поевтинее. Обменният курс на турската лира към щатския долар падна до ново двумесечно дъно.

Турция най-вероятно отива на балотаж (видео)

Валутата отслабна до 19.70 за долар, преди да възстанови част от загубите си до 19.66, на път за най-лошата си сесия от началото на ноември, пише Дневник. Което не е далеч от нивото от 19.80 от началото на март след смъртоносните земетресения през февруари, припомни “Ройтерс”.

Според “Блумбърг” финансовите брокери очакват нестабилност в обменния ѝ курс. A един от тях казва, че “за пазарите това е един от най-лошите резултати” от вота. Не е изключено държавни банки да се намесят в подкрепа на националната валута посред ограничена търговия с нея, допълва агенцията.

Изборите без победител в Турция принудиха лирата да поевтинее
снимка: Unsplash

Президентският вот ще реши не само кой ръководи Турция и оформя външната политика на страната – членка на НАТО, с население от 85 милиона души. Но и как ще бъде управлявана и икономическото й бъдеще на фона на дълбока криза на разходите за живот.

“Трудно е да се предвиди положителен за пазара сценарий, произтичащ от днешното гласуване за президент и парламент”. Това написа в неделя Волфганго Пиколи от Teneo в първи коментар до клиентите.

Анализаторите очакват лирата да се изправи пред резки корекции след изборите след години на икономически дисбаланси и неортодоксална парична политика. JPMorgan прогнозира, че лирата може да се обезцени до нива от 24-25 за долар. Goldman Sachs каза в бележка от последните дни, че изчисления показват, че пазарът определя цената на лирата да отслабне с 50% през следващите дванадесет месеца. Включително и чрез рязка девалвация след изборите.

Лирата, която е склонна към резки колебания преди обичайните часове за търговия, отслабна с 5% от началото на годината. Валутата е загубила почти 95% от стойността си през последното десетилетие и половина. Икономическите политики, насочени към кредитно стимулиране на икономическия растеж, доведоха до грандиозни цикли на бум и спад и необуздани пристъпи на инфлация и сътресения на валутния пазар.

Съотношението USD/TRY в момента изглежда като намек за поне още две седмици политическа безизходица в Турция. Общите избори в неделя не успяха да осигурят ясни победители според 99% гласовете. Но балансиращ ефект за инвеститорите, търсещи по-ясни отговори, изглежда, има силното представяне на управляващият алианс на парламентарните избори. Курсът на лирата може да се влияе в момента и от хода на преговорите в САЩ. Той е за увеличаване тавана на правителствения дълг – новините с надежда за решение в следващите дни подкрепиха силата на долара.

  • В случай на победа на Ердоган е “много вероятно турската лира да се срине в рамките на месеци”. Това каза основателят на консултантската фирма Cribstone Strategic Macro Майк Харис пред CNBC. “В крайна сметка липсата на доверие в инвестициите ще означава, че турската лира вероятно ще бъде сред най-зле представящите се валути в света за известно време”.
  • “Ако Ердоган спечели, което е нашето основно предположение, USD/TRY може да се премести до 23.00”. Това прогнозира икономистът за развиващите се пазари на Wells Fargo и валутен стратег Брендън Маккена. “Лирата е силно надценена в резултат на усилията за намеса и в зависимост от това в каква посока ще завършат изборите, валутата може да се движи рязко в двете посоки”.
  • “Загрижеността заради изборна несигурност и след това несигурността около потенциална промяна в правителството. Как те биха могли да управляват валутата е това, което стои зад рязкото покачване на валутната волатилност до това ниво 42.7%”. Казва и Пареш Упадхяя, директор на отдела за финансови инструменти с фиксиран доход и валутна стратегия в Amundi US. Той припомни, че нивото на волатилност на лирата се движи в рамките на 10-12% от декември насам.

Отказът на Ердоган да повиши лихвените проценти изигра важна роля в спада на лирата през последните години. Така тя се обезцени от по-малко от 4 за долар през 2018 г. до 18 за долар през 2021 г. Кемал Кълъчдароглу обеща да възстанови ортодоксалните икономически политики и да охлади изключително високия темп на инфлация. Това ще означава, че централната банка на Турция ще възвърне своята независимост и свободата да следва традиционни икономически политики.

Но няма лесно поправяне на щетите. По-високите лихвени проценти ще помогнат за намаляване на инфлацията и укрепване на резервите в чуждестранна валута, обаче има риск да доведат до доста сериозна рецесия.

Каквато и да е рязка положителна реакция на промяна на финансовото, фискалното и икономическото управление в Анкара, ще бъде краткотрайна.

“Коалицията е съставена от по-малки партии, които се обединиха само за да свалят Ердоган”, пише старшият икономист за нововъзникващите пазари на банката Тата Госе. “Ентусиазмът на пазара може да изчезне, ако коалицията се натъкне на предизвикателства за сътрудничество или прилагане на политиката, което би напомнило на пазарите, че Ердоган може да се върне на власт”, се уточнява в доклада.

Изборите без победител в Турция принудиха лирата да поевтинее

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции