<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=179936" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето кой може ...

Бивш заместник-министър от ГЕРБ отърва затвор по делото “Къща за тъща”

16 Май 2023
0 200

Бивш заместник-министър от ГЕРБ отърва затвор по делото “Къща за тъща”, предаде “Сега”.

Александър Манолев – бившият заместник-министър на икономиката – е оправдан по делото за злоупотреба с евросредства, дадени за къща за гости. Това съобщиха от Окръжния съд в Благоевград, който гледа делото на първа инстанция.

САЩ санкционира Манолев за корупция през юни 2021 г. Той беше обвинен от прокуратурата заедно с Ана Димитрова. Според обвинението от началото на януари 2013 г. до 14 октомври 2015 г. Манолев като подбудител и помагач, а Димитрова в качеството ѝ на търговец  – ЕТ “Агротрейд – Ана Димитрова”, като извършител, са представили пред Държавен фонд “Земеделие” неверни сведения в Заявление за подпомагане за изграждане на жилищна сграда за гости в местността “Чинар куши” край Сандански. Целта е била ЕТ на Димитрова да получи 391 160 лв. по европрограмата за развитие на селските райони.

Бивш заместник-министър от ГЕРБ отърва затвор по делото &#8220;Къща за тъща&#8221;
Снимка: “24 часа”

Димитрова също е оправдана от съда. Предстои да бъдат обявени и мотивите за присъдата, четена от съдия Татяна Андонова и двама съдебни заседатели. Прокуратурата има право да протестира пред Софийския апелативен съд.

Обвиненията

Името на санкционирания бивш зам.-министър беше съобщено от САЩ редом с това на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Те обаче бяха санкционирани по друг закон – “Магнитски“.

В съобщението на САЩ се казваше, че в качеството си на зам.-министър Манолев е участвал в корупционни дейности, които са подкопавали върховенството на закона и доверието на българското общество в техните демократични държавни институции и обществени процеси, включително използвайки политическото си влияние и длъжностни правомощия за лична изгода. На Манолев и семейството му им е забранено да влизат в САЩ.

Правена е “някаква” проверка на къщата на Манолев, според земеделският министър

Бившият зам.-министър на ГЕРБ хвърли оставка през 2019 г. покрай скандала с луксозните къщи за гости, строени с пари по европроекти за селски туризъм, а ползвани като частни имения. В края на същата година прокуратурата му повдигна обвинение, а антикорупционната комисия КПКОНПИ започна производство за конфликт на интереси, че докато Манолев е бил член на управата на фонд “Земеделие”, не е декларирал икономическата си свързаност с фирмата на Димитрова, която е дъщерята на гледачката на децата му. КПКОНПИ глоби Манолев за конфликт на интереси, но Върховният административен съд отмени санкцията.

Манолев беше ценен кадър на ГЕРБ чак до 2019 г., когато избухна скандалът с къщите за гости с европари. “Манолев ще изгори, ще му повдигнат днеска, утре обвинение и ще го съсипем. Аз го предупредих”, се чува да казва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в изтеклите записи с неговия глас през 2020 г. 

Бивш заместник-министър от ГЕРБ отърва затвор по делото “Къща за тъща”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции