<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180290" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Платили сме б...

Politico: В България мафията води битка – каскет срещу тиква

18 Май 2023
0 521

Politico: В България мафията води битка – каскет срещу тиква. Това е заглавието на статия за ситуацията у нас, публикувана от престижното международно издание.

Ето какво още пише в нея.

Последната политическа криза в България се завихри около крайпътна бомба, израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стил “Кръстникът”. Главните герои са главният прокурор Иван Гешев с прякор Каскета и бившият премиер Бойко Борисов с прякор Тиквата.

Това е ключов момент за върховенството на закона в България и усилията да се превърне балканската страна в пълноправна демокрация.

Мълчанието за самопризнанията на Гешев изпира повече Борисов (“Коментарът на “Господарите”)

Гешев твърди, че някой се е опитал да взриви бронирания му джип, докато минавал през завой на селски път.

Politico: В България мафията води битка &#8211; каскет срещу тиква

В основата на кризата е изключително важната роля на главния прокурор. Гешев отдавна е идентифициран от антикорупционни и продемократични активисти като една от най-големите пречки пред сближаването на България с ЕС. Наричан е Каскета заради запазената му марка да носи именно такава шапка. През лятото на 2020 г. той беше една от основните мишени на масови улични протести срещу мафията, където демонстранти безуспешно поискаха оставката му.

Политически защитената мафия в България е вездесъща и нейните интереси включват наркотици, оръжия, контрабанда на хора и източване на еврофондове. За протестиращите свръхмогъщите прокурори на България лежат в сърцето на мафиотската структура. Като винаги гарантират, че никоя голяма риба никога няма да бъде изправена пред правосъдието в тази държава.

Откакто оцеля след уличните протести през 2020 г., Гешев изглеждаше почти невъзможен за отстраняване, отчасти защото се радваше на близки отношения с Борисов, кукловода на българската политика, на когото помогна да излезе от затвора миналата година. (Едрият бивш бодигард Борисов е наричан Тиквата заради масивната му глава.)

Но нещо сега се пречупи и предизвика гражданска война в мрачното сърце на българската държава. Това може да даде искрица надежда на тези, които се надяват да прочистят авгиевите обори от корупция.

Борисов спечели с малко преднина изборите през април – петите в страната за две години. Кандидатът му за министър-председател, бившият еврокомисар Мария Габриел, каза на 11 май, че иска Гешев да бъде освободен „поради уронване на престижа на съдебната система“.

Въпреки че е малко вероятно тя някога да стане министър-председател, тъй като коалиционните преговори на Борисов се провалят, Гешев отвърна бурно тази седмица. Той дори намекна, че политическата класа се опитва да убие него и семейството му. Също така заяви, че е готов да бори корупцията на най-високо ниво.

И така, някой наистина ли се опитва да го убие?

Гешев завладя новинарските заглавия на 1 май, след като официални лица заявиха, че е оцелял на косъм от масирана бомбена атака по време на пътуване. Заместникът на Гешев Борислав Сарафов лоялно твърдеше, че е имало кратер с диаметър 3 метра, а израелски експерт по балистика е призован да провери атаката. Много опозиционни политици обаче заподозряха политически театър.

Снимките на мястото на нападението показват обгаряне край пътя и две нацепени дървета. Асен Василев, съосновател на антикорупционната партия „Продължаваме промяната“, иронизира пред журналисти, че някой се опитва да „плаши зайци“. А Атанас Атанасов, съпредседател на реформаторската партия „Демократична България“, добави, че има „ясни доказателства за инсценировка.“

Но това не е единственият път, когато Гешев казва, че животът му е в опасност.

В бурната си пресконференция в понеделник Гешев скъса оставката си, обещавайки да изкара докрай пълния си мандат до 2026 г. Оприличавайки се с убития сицилиански съдия Джовани Фалконе, той каза, че е получавал смъртни заплахи. Включително заплашителна забележка, че е сам на ръба на скала и че „вятърът духа“.

Приказка за лека нощ от Гешев и Борисов (видео)

Гешев предположи, че Борисов също се е опитал да го измъкне от ролята на прокурор, като го прати да стане посланик в Турция или Израел.

Politico: В България мафията води битка &#8211; каскет срещу тиква

Борисов, който в момента е извън властта, отрича намеса.

Представяйки себе си за независим пазител на закона, Гешев обеща да отвърне на удара и да отърве страната от „политическия боклук“ в парламента. Също така представяйки себе си като защитник на евроатлантическата кауза, главният прокурор се подигра на Борисов, че е подарил на руския президент Владимир Путин куче в знак на приятелство.

Почакайте, Гешев не беше ли някога защитник на Борисов?

Да, партията на Бойко Борисов, ГЕРБ, беше ключова за вкарването на Гешев в ролята му на главен прокурор през 2019 г. Когато Борисов беше арестуван миналата година във връзка с разследване дали е изнудвал за милиони левове казино барона на име Васил „Черепа“ Божков, прокурорите заклеймиха случая като нелеп и политически мотивиран. Наистина случаят се разглежда като класическо доказателство за това как българската прокуратура играе ключова роля в защитата на големите риби.

Сега обаче Борисов се възмущава от предположението, че Гешев го е спасил. И казва, че решението за освобождаването му е взето независимо от две инстанции.

Но в Иван Гешев явно е натрупана злоба. На пресконференцията си в понеделник той направи бодливи препратки към „личността на Бойко Методиев Борисов“ във връзка със заплахите срещу него. Дори намекна, че има последната дума дали да продължи със скандалното дело за пране на пари, включващо Борисов и придобиването на скъп имот в Барселона.

Какво предизвика срива между Борисов и Гешев?

Това не е ясно. Има възможност Борисов най-накрая да е видял, че Гешев се е превърнал в такъв проблем, че да трябва да го притисне да се оттегли, ако иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни съюзници в коалицията и да съживи позицията си на сцената на ЕС.

Какво казва правната уредба на България?

Нещата се развиват бързо. Сарафов, верният заместник на Гешев в деня на предполагаемия крайпътен атентат, смени страната. Сега той иска оставката на шефа си и е подал сигнал до Софийската градска прокуратура за предполагаеми престъпления на Гешев. Включително широко разпространени незаконни записи. Предвид чувствителността на случая, той също получи защита от българското Министерство на правосъдието.

Да, правилно прочетохте. Министерството на правосъдието на България защитава зам.-прокурора от шефа му.

„Познавам г-н Гешев и точно затова заявявам, че се страхувам за живота си“, каза Сарафов. Като добави, че познава „методите“ на Гешев и настоя, че той е „нестабилен“. На свой ред Гешев е поискал от Висшия съдебен съвет дисциплинарно наказание срещу Сарафов, за когото твърди, че е „предател на българския народ“.

Съюзът на съдиите в България заклейми Гешев като негоден за поста заради „пълната му липса на професионални и морални качества“. Оттам посочиха, че пресконференцията в понеделник е показала „театрални таланти“, но е разкрила, че мотивите му са лични и политически. Синдикатът призова и за смяна на Висшия съдебен съвет, който назначава главния прокурор.

Какво предстои?

В един идеален свят извънредните сблъсъци биха предизвикали цялостно преразглеждане на българската съдебна система. И евентуално дори конституционни промени. Но действителната точка на пречупване все още не е видяна. Възможно е политическият натиск най-накрая да спечели мнозинството, необходимо във Висшия съдебен съвет на България, за да се осигури отстраняването на Гешев. Но далеч не е очевидно кой ще управлява шоуто политически. Едва ли Борисов ще успее да състави правителство и страната се готви за шестите си избори за две години през следващите месеци.

Самият Гешев е известен с ината си и едва ли просто ще се откаже. „За мен единственото важно нещо е да работя за българския народ. Ще довърша мандата си независимо от всичко“, каза той в понеделник.

Politico: В България мафията води битка – каскет срещу тиква

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции