<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=180880" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Нова демокра...

Отчитат огромен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори

22 Май 2023
0 121

Отчитат огромен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори. Увеличението е от цели 78%, пише “Сега“.

Медията посочва, че остава по-малко от половин година преди вота. И вече се трупат доказателства за опити да се повлияе предварително върху изборните резултати. Оттам цитират данни от актуално изследване на Института за развитие на публичната среда.

Петков: Искаме с ДБ и “Спаси София” да излъчим общ кандидат за местни избори (видео)

През 2022 г. преместванията по настоящ адрес в периода януари-април са били общо 38 683. През настоящата година за същия период те са вече 68 931.

В 13 общини нарастването на регистрациите е повече от 10 пъти, а рекордьор в това отношение е община Невестино, област Кюстендил. Данните сочат, че докато през 2022 г. там се е регистрирал само един човек, през 2023 г. те са вече 48. В Трекляно, което е в същата област, през миналата година не се отбелязва нито една нова регистрация. Но за първите 4 месеца на настоящата година те са 46. В Ново село, Видинско, регистрациите скачат от 10 на 306. При Макреш, Видинско, те се увеличават от 9 на 214.

Отчитат огромен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори

Любопитен факт е, че в голяма степен едни и същи общини са били сред “най-поразените” от “изборен туризъм” и през 2015 г., когато от института са проследявали вътрешната миграция. Такъв е случаят именно с Трекляно, Ново Село, Макреш, Ковачевци, Горна Малина и други.

“Сега” пише още, че дори и в някои общини, в които на пръв поглед този ръст не е толкова значителен, абсолютният брой новорегистрирани прави сериозно впечатление. Такъв е примерът с община Созопол. Там през 2022 г. е имало 104 регистрации по настоящ адрес за периода януари-април. През настоящата те вече са 602.

Оттам припомнят, че най-голяма „тежест” има гласът на избирателите именно по време на местните избори за кметове и общински съветници. На местните избори през 2019 г. например сме избирали между 29 515 кандидати за общински, което означава, че на всеки 212 души се е падал по 1 кандидат.

Отчитат огромен ръст на регистрациите по настоящ адрес преди местните избори

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции