<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181045" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Като нов: Авт...

Китай с първа по рода си забрана срещу американска компания

23 Май 2023
0 222

Китай с първа по рода си забрана срещу американска компания. Страната спира продуктите на американски гигант за чипове за памет, съобщи CNN. Става въпрос за продуктите Micron. Според Китай те носят риск за националната сигурност, затова страната забрани употребата им в ключови инфраструктурни проекти.

Регулаторът обяви решението си в неделя, заявявайки, че американският производител на чипове не е издържал теста за мрежова безопасност. Новината дойде малко след закриването на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, където лидерите на големите демокрации говориха в един глас за нарастващата си загриженост относно Китай. А мярката е първа по рода си срещу американска компания на фона на нарастващото напрежение между Пекин и Вашингтон, включително във високите технологии и полупроводниците.

„Прегледът установи, че продуктите на Micron имат относително сериозни рискове за киберсигурността, които представляват значителни рискове за сигурността на веригата за доставки на критична информационна инфраструктура на Китай и биха засегнали националната сигурност“, се казва в изявление на китайския регулатор .

Решението на китайския регулатор идва седем седмици, след като започна преглед на киберсигурността на продуктите на Micron като очевидно отмъщение срещу санкциите, наложени от Вашингтон и неговите съюзници върху сектора за чипове в Китай.

Китай с първа по рода си забрана срещу американска компания
Снимка: iStock

Председателят на ЕК фон дер Лайен иска да намали зависимостта на ЕС от Китай

Micron е един от най-големите производители на чипове с памет в Съединените щати. Той получава повече от 10% от приходите си от континентален Китай.

Компанията коментира пред CNN, че е получила известието на регулатора и преценява следващите си стъпки.

Министерството на търговията на САЩ обяви, че твърдо се противопоставя на ограниченията, които „нямат фактическо основание“.

„Това действие, заедно с неотдавнашните нападения и насочване към други американски фирми, е в противоречие с твърденията [на Китай], че отваря пазарите си и се ангажира с прозрачна регулаторна рамка“, се казва в съобщението.

Китай с първа по рода си забрана срещу американска компания
Снимка: iStock

В неделя външното министерство на Китай обвини лидерите на Г-7, че „възпрепятстват международния мир“. Според страната групата трябва „да обмисли поведението си и да промени курса“.

Чиповете са в центъра на стремежа на Пекин да стане технологична суперсила. Китай има свои собствени производители на чипове. Те обаче доставят предимно процесори от нисък до среден клас, използвани в домакински уреди и електрически превозни средства.

Полупроводниковата битка е част от нарастващото разделение между Съединените щати и Китай. През последните години отношенията между двамата достигнаха най-ниското си ниво от десетилетия.

Напрежението ескалира тази година, след като заподозрян китайски шпионски балон беше свален от американски изтребители през февруари и Пекин продължи да задълбочава връзките си с Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън обаче каза в неделя, че очаква връзките между двете страни скоро да се подобрят.

Китай с първа по рода си забрана срещу американска компания

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции