<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181094" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Китай с първа...

TikTok ще съди Монтана

23 Май 2023
0 179

TikTok ще съди Монтана. Причината е, че това е първият американски щат, забранил социалната мрежа.

Още в понеделник компанията зад социалната мрежа е завела дело заради законопроекта, който ще забрани популярното видео приложение в щата от началото на следващата година, пише CNN.

Монтана забрани използването на TikTok

TikTok твърди, че забраната нарушава Конституцията на САЩ. Включително Първата поправка, както и други федерални закони, според жалба, подадена в Окръжния съд на Монтана. Компанията също така твърди, че опасенията, че китайското правителство може да има достъп до данните на американски потребители на TikTok – които са ключова мотивация зад забраната – са „неоснователни“.

Законопроектът беше подписан от губернатора на Монтана Грег Джанфорте миналата седмица. Документът ще наложи глоба от 10 000 долара на ден на TikTok или магазините за приложения за предоставяне на приложението на лични устройства от 1 януари 2024 г.

TikTok ще съди Монтана

„Ние оспорваме противоконституционната забрана на TikTok в Монтана, за да защитим нашия бизнес и стотиците хиляди потребители на TikTok“. Това каза в изявление говорителят на TikTok Брук Оберуетер. „Вярваме, че нашето правно предизвикателство ще надделее въз основа на изключително силен набор от прецеденти и факти.“

Емили Флауър, говорител на главния прокурор на Монтана, каза пред CNN:

„Очаквахме правни предизвикателства. Но сме напълно готови да защитим закона, който помага за защитата на поверителността и сигурността на жителите на Монтана.“

Законът от Монтана произтича от нарастващите критики към TikTok за връзките му с Китай чрез компанията майка ByteDance. Много американски служители изразиха опасения, че китайското правителство може да има достъп до американски данни чрез TikTok за шпионски цели. Засега няма доказателства, че китайското правителство някога го е направило. Някои федерални законодатели също призоваха за забрана.

TikTok иска от съда да отмени забраната и да спре завинаги Монтана да прилага такава.

Правното предизвикателство от страна на TikTok е индикатор за препятствията, пред които Монтана и други законодатели могат да се изправят при опитите си да ограничат платформата в Съединените щати.

TikTok ще съди Монтана

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции