<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181162" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето какво каз...

Гешев лично разпоредил кой да надзирава разследването за “атентата” му

23 Май 2023
0 266

Гешев лично разпоредил кой да надзирава разследването за “атентата” му. Заповедта е подписана лично от него 16 дни след инцидента.

Гешев назначил пълна ревизия на Сарафов

Главният прокурор Иван Гешев лично е посочил на кои заместници да се докладват материалите по разследването за взрива до автомобила му. Това са Красимира Филипова и Пламена Цветанова. Заповедта, която е подписана лично от Гешев, е с дата 17 май. Това са 16 дни след инцидента с кортежа на главния прокурор, пише Дневник.

Гешев лично разпоредил кой да надзирава разследването за &#8220;атентата&#8221; му
снимка: Bulphoto

Това се разбира от становището на Иван Гешев до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което “Дневник” се запозна. По първото искане за неговото отстраняване, внесено преди близо две седмици и подписано от шестима членове на прокурорската колегия. Днес пък четирима от колегията внесоха второ искане за отстраняването на Гешев.

Те искат предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор с обвинения. че той е извършил нарушения, с които е накърнил престижа на съдебната власт. В мотивите се посочват събития, последвали взрива до автомобил от кортежа на главния прокурор на 1 май. Шестимата членове на прокурорската колегия припомнят изявлението на заместника на Гешев и директор на НСС Борислав Сарафов, който каза, че по време на огледа Ясен Тодоров е завел израелски експерт на мястото на инцидента. А това се е случило по инструкции на главния прокурор. Техните мотиви са свързани с посещението на въпросния израелски експерт на мястото на инцидента по разпореждане на Гешев.

“Не съм бил главен прокурор, за да извърша нарушения”

В становището си, дълго 16 страници, Гешев отрича да е извършвал нарушения. Основният мотив за това е, че във времето от 24 април до 17 май първо Красимира Филипова, а после Борислав Сарафов ще изпълняват длъжността главен прокурор поради неговото отсъствие и пътуване в чужбина.

На практика той твърди, че в нито един момент не е изпълнявал реално функциите на главен прокурор. Явно дори и когато подписа, а след това скъса оставката си пред заместниците си на 15 май, когато според обясненията му главен прокурор още е бил Борислав Сарафов.

Гешев се явява с всички свои заместници в своите медийни и публични изяви в последните дни (без Сарафов). Последно те бяха и с него в понеделник, 22 май, когато той пусна запис с члена на съдебния съвет Йордан Стоев (подписал и двете искания за отстраняването му). От който стана ясно, че той иска гаранции, че ако подаде оставка, няма да се пипат заместниците му и говорителят му Сийка Милева.

Сарафов е бил главен прокурор и по време на инцидента с кортежа, твърди Гешев. Тогава самият той не е можел да влияе на разследването, защото е придобил качеството пострадал. Като такъв не е могъл да изпълнява и никакви служебни задължения. “Именно поради тази причина с изрична заповед след преустановяване на отсъствието ми съм разпоредил при постъпване във ВКП и АГП на материали по образуваното на 1 май 2023 г. досъдебно производство за престъплението по чл.108а от НК. Или материали във връзка с това досъдебно производство. Същите да се докладват за насочване и разпределяне на конкретен заместник на главния прокурор при ВКП. А в негово отсъствие на друг заместник на главния прокурор при ВКП”, пише Гешев.

“В отговор на предложението за предсрочното ми освобождаване от заеманата длъжност “главен прокурор”. Бих искал да заявя, че не съм извършил каквото и да било нарушение на служебните си задължения.

На първо място следва да се има предвид, че не само не съм, но и обективно не бих могъл да наруша служебните си задължения на главен прокурор, защото на датата 1 май 2023 г. функциите на главен прокурор в пълен обем са изпълнявани от мой заместник. Със заповед № РД-08-355/24.04.2023 г. съм разпоредил за времето от 28.04.2023 г. до 17.05.2023 г. включително да ме замества Директорът на НСлС и заместник на главният прокурор по разследването г-н Борислав Сарафов. Той съответно е изпълнявал функциите на главен прокурор на 1 май 2023 г., деня на твърдяното в предложението нарушение. Нарушение на служебните задължения не би могло да се извърши във време, в което не се изпълняват такива. За разлика например от действия, чрез които се накърнява престижа на съдебната власт. И които биха могли да се извършат по всяко време от целия период на заемането на конкретната длъжност”, пише Гешев.

Според него в искането за отстраняването му “липсва изведен конкретен състав на извършено нарушение на служебните задължения на главния прокурор. Няма дата, място, описание на нарушението, посочване на конкретното служебно задължение, което е нарушено, и съответната правна норма”.

Главният прокурор твърди, че зад всяко твърдение за нарушение на служебно задължение е необходимо да стои конкретното нарушено служебно задължение. Като това служебно задължение следва да е сред кръга на задълженията на изпълняващото конкретната служба лице.

Гешев лично разпоредил кой да надзирава разследването за “атентата” му

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции