<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181400" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Meta изненада к...

Технология с изкуствен интелект помогна на мъж да проходи след 10-годишна парализа

25 Май 2023
0 180

Технология с изкуствен интелект помогна на мъж да проходи след 10-годишна парализа, съобщава Mediapool.

Това е възможно благодарение на импланти, свързващи мозъка с гръбначния му стълб. Интерфейсът (BSI) е стабилен от година. Въпреки че движенията му са тромави и леко непохватни, 40-годишният Герт-Ян Оскам може да стои, да ходи, да се изкачва по стълби и да пресича сложни терени. Оскам дори възстановява контрола над краката си, когато BSI е изключен.

Технология с изкуствен интелект помогна на мъж да проходи след 10-годишна парализа

Вижте бота с изкуствен интелект, който води новини в Гърция (видео)

Как работи?

Имплантите са разположени в мозъка, точно над центъра за контрол на движението. Те предават нервни сигнали към компютър, който използва изкуствен интелект, за да декодира намерението.

След това инструкциите се изпращат до втори имплант в гръбначния мозък на долната част на гърба. Той свързва силно увредените нерви във врата на Оскам. След това поредица от електрически сигнали стимулира мускулите на краката по подходящия начин, така че той да може да ходи отново.

По време на проучването изследователският екип възстановява комуникацията между мозъка и гръбначния стълб чрез цифров мост. Оскам участва в 40 сесии на неврорехабилитация. По думите му той вече изминава около 100 метра наведнъж.

Според изследователите следващата стъпка е миниатюризирането на хардуера, необходим за работата на интерфейса. В момента Оскам го носи в раница. Учените също работят, за да видят дали подобни устройства могат да възстановят движението на ръцете.

Технология с изкуствен интелект помогна на мъж да проходи след 10-годишна парализа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции