<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181481" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Москва започ...

Блокираха над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка

25 Май 2023
0 160

Блокираха над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка. Това показват най-новите данни за блокираните руски активи в Европейския съюз след инвазията на Москва в Украйна, пише bTV.

Информацията е осигурена от страните членки на ЕС, след като бе приет десетият санкционен пакет срещу Русия. Той принуди банките да разкрият информация за размера на държаните от тях средства, съобщи Bloomberg.

“ЕС се ангажира да гарантира, че Русия ще заплати за щетите, причинени в Украйна”, заяви в интервю говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд, който потвърди данните. За тази цел ЕС “проучва начини за използване на руски замразени и блокирани активи”, допълни той.

Швейцария замрази 8,3 млрд. долара резерви на Руската централна банка

ЕС е замразил и 24,1 милиарда евро руски частни активи на санкционирани физически и юридически лица от началото на войната в Украйна.

Съюзът е санкционирал почти 1500 лица, ограничил е износа на стотици стоки и технологии и се прицели в много от ключовите източници на приходи за Москва. Полагат се усилия да се издирят и замразят активите на санкционираните руски милиардери.

Блокираха над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка
Снимка: iStock

Комисията работи в тясно сътрудничество с Швеция, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, “за да придвижи напред дискусиите” относно предложените варианти за използване на замразени активи на Руската централна банка, каза още говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд.

Евросъюзът продължава и дискусиите по този въпрос с международни съюзници, за да осигури необходимата координация на международно ниво. Въпросът е “както юридически, така и технически сложен”, каза представителят на ЕК.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят използването на замразените руски активи по време на следващата си среща през юни.

В началото на май Швейцария съобщи, че е замразила 8,3 млрд. долара резерви на Руската централна банка. Страната обяви, че държи 7,4 милиарда швейцарски франка резерви и активи, принадлежащи на Руската централна банка.

Блокираха над 200 млрд. евро активи на Руската централна банка

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции