<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181513" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Политици от П...

ПП-ДБ с остра реакция срещу промените в съдебната реформа

26 Май 2023
0 322

“Продължаваме промяната” се изказаха остро във Facebook срещу гласуваните промени по съдебната реформа.

На своята страница от партията написаха в пост:

От ПП-ДБ няма да си затворим очите за безобразията в правна комисия и за осакатяването на текстовете на кабинета “Петков”, на Надежда Йорданова и Крум Зарков. Oсобено преходните разпоредби на НПК към Закона за съдебната власт. От правителството с втория мандат има смисъл само ако законите, които отдавна са на дневен ред и са нужни на българското общество, се гласуват по начина, по който са замислени. A не се осакатяват с фалшиви аргументи.”

ПП-ДБ с остра реакция срещу промените в съдебната реформа

Адвокат Кашъмов: Премахването на Гешев е само първата стъпка в съдебната реформа (видео)

Причината за острата реакция на “Продължаваме промяната” е гласуването на второ четене в парламентарната правна комисия на законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт. На вчерашното заседание, по предложение на Рая Назарян от ГЕРБ, правната комисия направи промени в съдебния закон. Те поставят контрола върху избора и уволнението на ръководителите на двете върховни съдилища в ръцете на прокуратурата.

Назарян не предложи мотиви за своето предложение. Според него нужните гласове за избор и освобождаване на председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и на главния прокурор във ВСС да са 13, а не 17. То не включва изискването за двамата председатели. Както и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите, както беше предложението на правителството.

ПП-ДБ с остра реакция срещу промените в съдебната реформа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции