<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181555" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: И Денков, и Бо...

Разрешиха на Илон Мъск да тества мозъчния си чип върху хора

26 Май 2023
0 204

Разрешиха на Илон Мъск да тества мозъчния си чип върху хора, предава ВВС.

Компанията за мозъчни чипове на милиардера съобщи, че е получила одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за провеждане на първите си тестове върху хора.

Neuralink на милиардера иска да помогне за възстановяване на зрението и мобилността на хората чрез свързване на мозъците им с компютри. Оттам обаче посочват, че няма незабавни планове да започнат да набира участници.

Самият регулатор все още не е дал коментар.

Илон Мъск обяви, че мозъчният чип Neuralink ще бъде имплантиран на хора през 2022 година

Разрешиха на Илон Мъск да тества мозъчния си чип върху хора

По-ранната идея на Neuralink да получи одобрение от FDA беше отхвърлена. Причината бяха съображения за безопасност, според доклад от март на агенция Ройтерс. Той цитира множество настоящи и бивши служители на агенцията.

Какво е Neuralink?

Neuralink се надява да използва своите микрочипове за лечение на състояния като парализа и слепота. И да помогне на определени хора с увреждания да използват компютри и мобилни технологии.

Чиповете, които вече са тествани върху маймуни, са предназначени да интерпретират сигнали, произведени в мозъка. Както и да предават информация на устройства чрез Bluetooth.

Мъск също така по-рано предположи, че предложената технология може да помогне за облекчаване на опасенията на хората, които смятат, че могат да бъдат изместени от изкуствения интелект.

Обявявайки новината от четвъртък в Twitter, Neuralink заговори за „важна първа стъпка, която един ден ще позволи на нашата технология да помогне на много хора“. Одобрението е „резултат от невероятна работа на екипа на Neuralink в тясно сътрудничество с FDA“, се казва в него.

Фирмата обеща повече информация “скоро” относно плановете за записване на участници в тестването. Оттам обещават, че „безопасността, достъпността и надеждността“ са приоритети по време на инженерния процес.

Заглавна снимка: Steve Jurvetson – https://www.flickr.com/photos/jurvetson/18659265152/

Разрешиха на Илон Мъск да тества мозъчния си чип върху хора

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции