<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181557" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Технология с ...

Изкуствен интелект откри нов антибиотик за супербактерии

26 Май 2023
0 183

Изкуствен интелект откри нов антибиотик за супербактерии. Повече от 1 млн. души умират годишно от инфекции.

Технология с изкуствен интелект помогна на мъж да проходи след 10-годишна парализа

Учени използваха изкуствен интелект, за да открият нов антибиотик, който може да убие вид супербактерии, пише bTV. Изкуственият интелект е спомогнал за стесняване на списъка с хиляди потенциални химикали, които да бъдат тествани в лаборатория.

При тестването е открит нов експериментален антибиотик, нарече абауцин, но той трябва да бъде изпробван продължително преди да се приложи върху хора.

Антибиотиците са единственото оръжие, което имаме срещу бактериите. В същото време през последните десетилетия бактериите привикват към химикалите, с които се третират и развиват резистентност към тях. Изчислено е, че повече от 1 млн. души умират годишно от инфекции, свързани с антибиотична резистентност.

Учените са се съсредоточили върху конкретен вид бактерия – асинетобактер баумани, която е отговорна за заразяване на открити рани и причиняване на пневмония. Този вид беше обявен за критична заплаха от Световната здравна организация.

Изкуствен интелект откри нов антибиотик за супербактерии
снимка: Unsplash

Асинетобактер баумани успява да избегне повечето антибиотици доста успешно и е водещ проблем в болници и старчески домове. Може да оцелява дълго време върху повърхности и медицински изделия.

За да открият новия антибиотик, учените първо трябвало да го тренират. Те използвали информация за хиляди лекарства, където точната химична структура е ясна на учените. Те ръчно ги тествали върху асинобактер баумани, за да видят кой от тях може да го забави или убие.

По-късно тази информация е захранена в изкуствен интелект, за да може да изучи всички химични свойства на лекарствата, които могат да атакуват бактерията.

След това ИИ е закачен за списък с 6680 химични съставки, чиято ефективност не е била ясна до този момент. Шокиращото е, че на изкуственият интелект му е отнело едва час и половина, за да състави списък.

Учените тестват 240-те лекарства в лабораторни условия и откриват сред тях 9 потенциални вида антибиотици. Един от тях е изключително ефективният абауцин. Според експериментите той може да лекува инфектирани рани, както и да убива бактерията според проби от пациенти.

Според медиците, разработката на антибиотиците, открити от ИИ, може да стигнат до аптеките през 2030 година.

Изкуствен интелект откри нов антибиотик за супербактерии

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции