<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Освободиха н...

Бившият финансов министър на Румъния отива в затвора

26 Май 2023
0 123

Бившият финансов министър на Румъния отива в затвора. Решението е на съда окончателно и не подлежи на обжалване.

Осъдиха Никола Саркози за корупция

Себастиан Владеску е осъден на седем години и четири месеца лишаване от свобода заради вземане на подкуп. Делото е свързано с възлагане на поръчка за рехабилитация на железопътни линии. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщава Дневник.

Бившият финансов министър на Румъния отива в затвора
снимка: Unsplash

По същото дело има и други осъдени. Шест години затвор е получил Мирча Йонуц Костя, бивш служител на Министерството на финансите. Той е роднина с настоящия заместник-генерален секретар на НАТО Мирча Джоана. Основните обвинения срещу него са за търговия с влияние и съучастие в подкуп.

За вземане на подкуп е осъден и Константин Даскалу. Той е бил държавен секретар в Министерството на транспорта по време на извършване на престъпленията.

Също виновен за търговия с влияние е и Кристиан Александру Буряну, депутат и заместник-председател на политическа партия в правителството към онзи момент.

Според Националната дирекция за борба с корупцията престъпната дейност е протекла на два етапа:

Първият етап е бил осъществен през 2005 г.. В контекста на проведен търг за рехабилитация на железопътна линия. Тогава представители на чуждестранната компания се споразумяват със Себастиан Владеску и Мирча Йонуц Костя да им плащат на етапи комисионна от 3.5% от получените суми от румънската държава. В замяна на тези пари обещават да предприемат действия за осигуряване на допълнително финансиране за сключването на договора. Както и своевременно плащане на издадените фактури. А за да могат да бъдат преведени паричните суми до обвиняемите е създадена фиктивна верига.

Следващият етап е сключването на няколко фиктивни договора между офшорки и контролирани от обвиняемите дружества, чрез които са достигали паричните суми. По този начин бившият министър и неговите служители получавали суми в размер на милиони евро.

Бившият финансов министър на Румъния отива в затвора

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции