<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181631" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ТЕЦ "Марица И...

Магистралата Велико Търново-Русе тръгва от септември, но само строежът ѝ

26 Май 2023
0 477

Магистралата Велико Търново-Русе тръгва от септември, но само строежът ѝ. Участък от строежа на дългоочакваната магистрала между Русе и Велико Търново може да тръгне през септември. Обектът е сред топ приоритетите на настоящия програмен период 2021 – 2027 г. и се финансира с пари от Европейския съюз.

“Въпреки че сроковете за проектиране са до 2024-та година. Очаквам през септември месец да има готов инвестиционен проект и да бъде издадено разрешение за строеж на част от магистралата между Русе и Бяла”. Това каза министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков, предаде Mediapool.

“В момента от агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) са подгтотвили документацията за отчуждения по трасето. Одобрени са и Подробните устройствени планове, а обектът е обявен за национален”, допълни той.

“Господарите” питат министър Шишков за авансите и отношенията с Велико Желев (ИНТЕРВЮ)

Припомняме, че фирмите строители получиха големи аванси по изграждането на магистрала “Хемус” между София и Варна.

А какво стана с магистрала “Европа”?

Министърът не пропусна и да припомни, че вече се строи в цялост и магистрала “Европа” между София и ГКПП “Калотина”.

“Пуснахме шест километра до Калотина. До седем – осем дни най-вероятно ще бъде пуснато цялото движение”, похвали се Шишков. “За последните осем месеца служебният екип на МРРБ е одобрил Подробния устройствен план на магистрала “Европа”, допълни той.

Ами “Струма”?

Скоро трябва да стане ясно дали Европейската комисия ще одобри екологичните мерки за преминаването на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле. Това стана ясно от думите на министъра. Той информира, че в момента се води кореспонденция по въпроса и всичко зависи от отговора на комисията.

“Издаденото разрешение за строеж на пътния възел при Кресна не предопределя избора на трасе”, повтаря като развалена плоча арх. Шишков. Според него, ако не беше издадено това разрешение за строеж, щеше да бъде загубена оценката за въздействие на околната среда (ОВОС). Така магистрала “Струма” щяла да се върне 4 години назад.

Ако Европейската комисия потвърди издадения през 2017 г. ОВОС и ако се докаже, че този вариант е екологично най-издържаният, строителството на магистралата тръгва по трасето през Кресненското дефиле. Ако отговорът е отрицателен, ще трябва да се промени трасето.

Магистралата Велико Търново-Русе тръгва от септември, но само строежът ѝ

“Четири – пет години е коментирано, правен е анализ, изследвани са трасета. Включително вариант с 15-километров тунел, както и трасе с две ленти извън дефилето. Но най-вероятно във времето назад сегашният вариант е бил най-екологичен”, смята арх. Шишков.

Регионалният министър атакува природозащитниците и местните граждани, които се обявиха против настоящия вариант за преминаване през Кресненското дефиле.

“Не чух много критики относно екологията. Критиките са основно върху това, че три-четири заведения ще имат проблем с експлоатацията си. Които впрочем се оказаха и незаконни. Относно рафтингът, който се практикува там, също не съм убеден, че и техните постройки са законни. И те буквално се намират в реката. Т.е говорим за запазване на природата. Само че природата е за всички и ние всички трябва да я пазим. А не определени хора да я експлоатират”, заяви Шишков.

235 млн. лв. и 7 години след нашите разкрития: Министър Шишков коментира Северната тангента (РЕПОРТАЖ)

Август месец се очаква да бъде укрепено частично свлачището при тунел “Железница”.  Така движението от Гърция към София ще бъде пуснато в едната лента в посока София. Това заяжи амбициозно министърът, базирайки се на уверенията на строителя.

Експертен съвет вече е одобрил изменения на Подробния устройствен план за кръговите кръстовища на скоростния път Мездра – Ботевград и предстои да започне строителството на пътните възли, каза арх. Шишков.

Магистралата Велико Търново-Русе тръгва от септември, но само строежът ѝ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции