<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=181955" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Следващата п...

Учителите искат поне 20% скок на заплатите

29 Май 2023
0 130

Учителите искат поне 20% скок на заплатите. Ако няма увеличение на възнагражденията в сектора, те са готови на национален протест. Това твърди последното проучване на синдикат „Образование“ сред над 4000 преподаватели, предаде NOVA. Настояването е увеличението да влезе в сила със задна дата – от 1 януари.

Проучването на синдиката сред гилдията на учителите е повече от категорично – 95% настояват в бюджета за тази година да има повече пари за заплати в перо „Образование“.

Учителите искат поне 20% скок на заплатите
Снимка: iStock

Румънските учители излизат на стачка

Двама от трима анкетирани преподаватели предлагат увеличението да е с цели 30 на сто. А в случай, че възнагражденията им не тръгнат нагоре, общо над 70% от българските учители биха се включили в стачка. А някои дори са готови да заложат на карта завършването на учениците, за да си гарантират достойно заплащане.

Средната заплата на учителите е около 1600 лв., обясни Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Младите преподаватели започват с малко над 1200 лв. чисто трудово възнаграждение. „С това заплащане трудно ще задържим качествените кадри”, допълва Юлиян Петров.

Учителите искат поне 20% скок на заплатите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции