<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182169" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джокович под...

Регистрирани са над 1000 атаки срещу украинското здравеопазване

30 Май 2023
0 102

Регистрирани са над 1000 атаки срещу украинското здравеопазване. Световната здравна организация (СЗО) съобщи във вторник, че е регистрирала 1004 атаки срещу здравеопазването в Украйна по време на руската инвазия. Това е най-високият брой, регистриран от организацията в който и да е конфликт, пише Дневник.

От здравната организация допълват, че атаките през 15-те месеца на войната са отнели живота на над 100 души.

СЗО счита за нападение актове на насилие, възпрепятстване или заплахи, които пречат на наличността, достъпа и предоставянето на здравни услуги.

Регистрирани са над 1000 атаки срещу украинското здравеопазване
Снимка: iStock
The hospital on Severnaya Saltovka suffered from the shelling of the Russian army. Kharkov hospital during the war in Ukraine.

От началото на руското нахлуване в Украйна здравната организация е установила 896 атаки срещу здравни заведения, 121 атаки срещу транспорт, 72 срещу персонал и 17 срещу складове.

В Украйна заради войната са засегнати доставчиците на здравни услуги, доставките, съоръженията и транспорта, включително линейки по цялата територия. Цели общности са били лишени от основни медицински услуги, необходими за спасяването на животи. Това е довело до увеличаване на заболяванията и смъртните случаи.

По данни на СЗО се съобщава за значителни предизвикателства при предоставянето на специализирани услуги, като химиотерапия и мамография, поради липса на персонал и медицинско оборудване.

Регистрирани са над 1000 атаки срещу украинското здравеопазване
Снимка: iStock

В някои региони има трудности и при предоставянето на висококвалифицирани услуги при раждане.

Близо една трета от населението изпитва затруднения да си позволи определени здравни услуги.

“Въпреки предизвикателствата, поставени първо от Covid пандемията и вече повече от една година война, здравните работници в Украйна остават невероятно силни, смели и търпеливи, ден след ден, спасявайки животи и предоставяйки грижи на нуждаещите се”, казва д-р Ярно Хабихт, представител на СЗО в Украйна.

Войната в Украйна е нанесла културни щети за над 2,6 милиарда долара

Регистрирани са над 1000 атаки срещу украинското здравеопазване

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции