<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=182820" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Pfizer иска такс...

Очаква се до месец да имаме въздушна медицинска помощ (видео)

03 Юни 2023
0 72

Очаква се до месец да имаме въздушна медицинска помощ. Това обяви служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Хеликоптерните площадки за медицински хеликоптери ще бъдат готови до средата на юни

“Процедурата за наем на хеликоптерите е приключена. Избрана е италианската оферта. В края на този месец или началото на следващия ще имаме два хеликоптера и спешната помощ по въздух ще стартира”. Това заяви служебният здравен министър, Асен Меджидиев, пред БНТ.

Италианските хеликоптери ще се ползват под наем вероятно до средата на декември, когато се очаква да пристигне първата от шест закупени машини от италианската компания “Леонардо”. Останалите вертолети ще се доставят в периода 2025-2026 г.

Машините се наемат с подготвен екипаж, а вече бяха обучени 50 български медици за оказване на помощ по въздух. Министърът обяви, че до 15-20 дни ще са готови площадките, на които да се базират машините.

Очаква се до месец да имаме въздушна медицинска помощ (видео)
снимка: iStock/ БНТ

Относно около 1.4 млн ваксини за COVID-19, предстои унищожаване по думите на министъра. Той припомни, че служебното правителство е успяло да договори с ЕК да се намали броя на предварителна планираните дози, от което ще бъдат спестени 108 млн. лв. “С тези пари ще построим детската болница и хотела, и целият комплекс”, подчерта Меджидиев.

Той допълни, че повече доставки на ваксини не се чакат, като в страната има достатъчно. Платени са още 1.4 млн. бройки, които при нужда могат да се доставят в рамките на няколко дни.

В отговор на въпрос доктор Меджидиев подчерта, че кризата в здравната система не е само в България. “Тя е факт и в Германия, там има криза с лекарствата, тук се справихме”, поясни министърът.

Той обяви, че на наследника си оставя добър екип, който се надява да бъде използван. Меджидиев каза още, че има добри впечатления от номинирания за здравен министър в редовния кабинет проф. Христо Хинков. Той се надява наследникът му да продължи работата по изграждане на детската болница, започването на оказването на медицинската помощ по въздух и реформата в системата на ТЕЛК.

Очаква се до месец да имаме въздушна медицинска помощ (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции