<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183246" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Масово алкох...

Русия не може да блокира членството на Украйна в НАТО, смята Столтенберг

06 Юни 2023
0 166

Русия не може да блокира членството на Украйна в НАТО, смята Столтенберг. Ръководителят на алианса заяви, че Москва няма право на вето върху евентуалното членство на Украйна, пише ewn.co.za.

„Всички съюзници са съгласни, че вратата на НАТО остава отворена. Че Украйна ще стане член на алианса и че Русия няма право на вето“, каза той.

Столтенберг: Помощта за Украйна не прави НАТО или държавите от пакта част от конфликта

Генералният секретар на НАТО беше в словашката столица Братислава за разговори с президентите на източния фланг на алианса, така наречената група Букурещка деветка.

Руската инвазия в Украйна през февруари миналата година стимулира НАТО, създаден преди почти 75 години, да се изправи срещу Москва.

Русия не може да блокира членството на Украйна в НАТО, смята Столтенберг

Преговорите в Братислава се случват преди срещата на върха на НАТО следващия месец във Вилнюс. Столтенберг заяви, че тогава алиансът ще вземе “много важни” решения.

„Ще засилим подкрепата си за Украйна с многогодишен пакет от помощ, за да им помогнем да преминат от съветската ера към стандартите на НАТО и да доближим Украйна до НАТО. Трябва също така да се съгласим за по-силен ангажимент за увеличаване на инвестициите в отбраната с минимум 2% от БВП“.

Столтенберг добави още, че „работи усилено, за да гарантира, че скоро ще приветстваме Швеция като пълноправен член на този съюз“.

Швеция и Финландия се отказаха от десетилетия военна необвързаност и кандидатстваха за присъединяване към алианса след нахлуването на Русия в Украйна. Хелзинки официално се присъедини към НАТО през април.

Заглавна снимка: U.S. Department of State from United States – 3 Secretary Pompeo Meets with NATO Secretary General Stoltenberg

Русия не може да блокира членството на Украйна в НАТО, смята Столтенберг

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции