<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183315" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Хората, които...

Робот готвач се научи да готви с гледане на видео

06 Юни 2023
0 486

Робот готвач се научи да готви с гледане на видео. Изследователи от Университета в Кеймбридж програмираха машината да приготвя салати по осем опростени рецепти.

След като гледал видеоклип, в който човек демонстрира една от рецептите, роботът успял да определи коя е рецептата. И да приготви салата по нея!

Хората, които говорят с кучетата си, са интелигентни, твърдят учени

Робот готвач се научи да готви с гледане на видео

В края на експеримента роботът успял да приготви ястие по нова рецепта, с която не бил запознат преди това. Резултатите на учените показват, че видеосъдържанието може да бъде ценен източник на данни за обучение на роботи. Но не и видеоклиповете от YouTube – те не са подходящи за подобно обучение.

Интересно

Учените са подготвили осем прости рецепти за салати и са заснели как ги приготвят готвачите. След това изследователите са използвали публично достъпна невронна мрежа, за да обучат своя робот готвач. Невронната мрежа вече е била програмирана да разпознава различните обекти. Еключително плодовете и зеленчуците, използвани в осемте рецепти за салати. Това са броколи, моркови, ябълка, банан и портокал.

Използвайки методи за компютърно зрение, роботът е анализирал всеки кадър от видеоклипа. Така е идентифицирал различните обекти и техните характеристики. Разпознал е ножа, съставките, ръцете, дланите и лицето на човека демонстратор. Разпознавайки съставките и действията на човека готвач, роботът определи коя рецепта се приготвя.

Така машината стига до заключението, че ако човекът демонстратор държи нож в едната си ръка и морков в другата, морковът ще бъде нарязан.

От 16-те гледани видеоклипа роботът разпознава правилната рецепта в 93% от случаите. Въпреки че разпознава само 83% от действията на човека готвач. Роботът също така разбра, че малки промени в рецептата, като например приготвяне на двойна порция или човешка грешка при добавянето на съставка, са вариации, а не нова рецепта.

Източник: Калдата

Робот готвач се научи да готви с гледане на видео

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции