<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183373" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На Съвета за ...

Обявиха извънредно положение в руските части на Херсонската област

07 Юни 2023
0 158

Обявиха извънредно положение в руските части на Херсонската област, съобщи Reuters.

Действията бяха предприети след разрушаването на стената на язовир “Нова Каховка” и последвалото наводнение на голяма територия този вторник (6 юни).

Руската държавна информационна агенция ТАССА се позова на службите за спешна помощ. Тя съобщи, че около 2700 къщи са били наводнени и почти 1300 души са били евакуирани. Най-малко седем души са в неизвестност, казаха подкрепяни от Москва служители.

Обявиха извънредно положение в руските части на Херсонската област
Снимка: iStock

Кой е виновен?

Язовир “Нова Каховка” на река Днепър е контролиран от Москва язовир. Разрушаването на стената му наводни голяма част от фронтовата линия в Херсонска област. Украйна и Русия се обвиняват взаимно за случилото се.

На риск от наводнения са изложени около 42 хил. души в контролираните от Русия и Украйна зони по поречието на река Днепър. Това казаха украински официални лица. А ръководителят на ООН за хуманитарната помощ предупреди за “сериозни и широкообхватни последици”.

Обявиха извънредно положение в руските части на Херсонската област
Снимка: iStock

ТАСС цитира кмета на Нова Каховка Владимир Леонтиев. Според него седем души са в неизвестност. Повече от 900 души бяха евакуирани във вторник от контролирания от Русия град с население около 45 хил. души на левия бряг на река Днепър.

Защо Херсон е толкова важен?

Около 80 селища в цялата Херсонска област са изложени на риск от наводнения, според украински служители.

Губернаторът на областта Олександр Прокудин заяви днес (7 юни), че 1582 къщи са били наводнени на десния бряг на реката. А около 1457 души са били евакуирани през нощта.

Прокудин съобщи по-рано, че един цивилен е загинал и един е ранен в резултат на руски обстрел на областта и самия град Херсон.

Кремъл обвини Украйна в саботаж, целящ да прекъсне ключов източник на вода за Крим и да отвлече вниманието от “колебливата” контраофанзива срещу руските сили. Украйна пък заяви, че Русия е извършила умишлено военно престъпление. Визирайки взрива на страната на язовира “Нова Каховка”. Впрочем, язовирът е захранвал водноелектрическа централа.

Обявиха извънредно положение в руските части на Херсонската област

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции