<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183779" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отново отлож...

Марешки отново отърва затвора

09 Юни 2023
0 491

Марешки отново отърва затвора, съобщи lex.bg.

Върховният касационен съд (ВКС) за втори път отмени присъдата от 4 години затвор на лидера на “Воля” Веселин Марешки. Следователно върна и делото на апелативния съд във Варна. В решението на ВКС е посочено, че съдиите във Варна не са отстранили предишни констатирани пропуски и нарушения. А са допуснали и нови.

Марешки беше признат за виновен за това, че през 2014 г., заедно с Красимира Колева, са изнудвали бизнесмена Асен Миланов да плаща наем от 10 000 лева за заведение за хранене във Варна.

Предисторията

Асен Миланов е бивш съпруг на Красимира Колева. Твърденията на прокуратурата са, че след като бизнесдамата не успяла да си върне собствеността по съдебен път, потърсила съдействие от Веселин Марешки.

Държавното обвинение обяснява намесата на Марешки с факта, че Красимира Колева дължала 65 000 лва на съпругата на Марешки. Според обвиненителния акт, той се включил, за да успее да си върне парите.

Миланов отказал да плаща наем на двамата подсъдими, затова те предприели ответни действия. Подавали жалби и инициирали проверки на законността на изградена външна конструкция, с която била увеличена площта на заведението, които довели до събарянето ѝ.

След искане на Красимира Колева, било прекратено и електрозахранването в обекта. Тогава Асен Миланов се обърнал за помощ към лидера на “Възраждане” и общински съветник във Варна Костадин Костадинов. Наемателят на пицарията се надявал, че Костадинов може да му помогне за решаване на конфликта с Марешки.

На крив Марешки законите са му виновни (видео)

На 15 октомври 2014 г. след скандал на улицата се стига до физическо насилие от страна на лидера на “Воля”. Марешки бе задържан от полицията и обвинен, че е набил Костадинов.

Марешки отново отърва затвора

Марешки беше осъден по това дело за първи път чак през 2020 г. След това обаче Върховният съд откри нарушения и върна материалите за ново разглеждане. Бизнесменът отново бе осъден и сега се чакаше произнасяне на ВКС.

Така стигаме до днес, когато делото отново стигна до ВКС, който за втори път отменя присъдата, без да коментира изобщо дали наказанията са справедливи.

Сега върховните съдии Антоанета Данова (председател и докладчик), Даниела Атанасова и Красимира Медарова пишат, че съдът във Варна не е изследвал обективно, всестранно и пълно всички обстоятелства по делото, не е анализирал всички доказателства, а извършеният от него анализ е фрагментарен и частично неточен.

ВКС обръща внимание на показания на свидетели, които не са били обсъдени от апелативния съд. И така той не е констатирал противоречието с показанията на пострадалия Миланов относно това за кой обект му е искан наем. Както и в какъв размер. По този въпрос съдиите във Варна са обяснили, че показанията на Миланов са достоверни. Тъй като са идентични със споделеното от него в жалба до полицията. Според апелативния съд жалбата е писмен частен документ, който е доказателствено средство, “поради което има съществено значение в сравнение с обикновените частни документи”.

Върховните съдии връщат делото на друг състав на апелативния съд във Варна, който да отстрани всички недостатъци. В решението на ВКС пише, че при третото разглеждане на делото, апелативният съд трябва да обсъди и анализира всички доказателства. Както и да се съобрази с рамката на повдигнатите обвинения и да изложи ясни мотиви дали “деянието е извършено от две лица, като се занимае с общността на умисъла между подсъдимите”.

Марешки отново отърва затвора

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции