<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183851" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕС договаря з...

Представиха метод за възстановяване на увреден от инсулт мозък

09 Юни 2023
0 320

Представиха метод за възстановяване на увреден от инсулт мозък, предаде OFFNews.

Добрата новина от днес е, че експерти са открили метод, чрез който нови клетки, имплантирани в увреден от инсулт мозък, могат да укрепят невронната му мрежа и да го възстановят.

Проектът беше представен на форума „Неврогенеза на Черно море“/“Black Sea Neurogenesis“. Той се организира за поредна година от Медицински университет – Варна. С подкрепата на Национална програма „Европейски научни мрежи“ на Министерството на образованието и науката, и проект TRANSTEM на Европейската комисия.

Представиха метод за възстановяване на увреден от инсулт мозък
Снимка: МУ Варна

Алтернативните стратегии за възстановяване на мозъка и спонтанно възвръщане на функциите след исхемичен инсулт бяха обсъдени от специалисти от Германия, Швейцария, Испания, Франция, Австрия, Швеция, Италия, Великобритания, Гърция и България, Япония и САЩ. Подходът допълва познатата до момента рехабилитация

Специалисти в областта на клетъчната биология, епигенетиката, генетиката, невробиологията, невропатологията и биоинформатиката обсъдиха и теми, свързани с развитието на мозъка от ембрионален етап до възрастен индивид. Както и процесите на стареене на мозъка и регенериране на клетките.

Чипове в мозъка ще помагат на слепи хора да “прогледнат”, а на парализирани – да чувстват

Във форума бяха преплетени 2 основни концепции. Първата – за механизмите на развитие на мозъка преди раждането. А втората – за пластичността на мозъка при възрастни след увреда.

Това прави форума уникален, тъй като всички подобни, които се организират сред световните научни области, акцентират само на една от двете концепции.

Важно е учените, които работят в тези области, да обменят директно опит и мнения в един общ форум. Така се раждат нови идеи.

Богатата научна програма бе разпределена в две основни секции. Неврогенеза по време на развитието и неврогенеза при възрастни. Учените се фокусираха върху търсене на решения за лечения при исхемичен инсулт. Също така и при мозъчни тумори, дегенеративни заболявания чрез разкриване на новости за процесите на неврогенеза.

Представиха метод за възстановяване на увреден от инсулт мозък

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции