<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=183976" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съветникът н...

Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, Пеевски ще ръководи прокурорската система

10 Юни 2023
0 291

Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, Пеевски ще ръководи прокурорската система. Това заяви пред БНР юристът от “Левицата!”.

“Трябва да се направи анализ какво в съдебната система пречи, за да се поправи то. А не просто да се правят импровизации. Сега не ни трябва Гешев, дай да махнем фигурата на главния прокурор. Знаете ли какво ще стане от това? Съдилищата и прокуратурите не функционират по еднакъв начин. Това, че в конституцията пише, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще започнат да функционират като съдилища, ако махнем фигурата на главния прокурор”. Това коментира Дончева.

Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, Пеевски ще ръководи прокурорската система
Пресфото-БТА снимка: Цветомир Петров (ПБ)

“Ако фигурата “главен прокурор” бъде премахната, Делян Пеевски ще ръководи прокурорската система. Защото той си е назначил ключовите прокурори по места“, допълни тя.

След като вкара в Конституционна комисия Пеевски, ДПС има и предложения за промени

Делян Пеевски вчера заяви, че в парламента е водил разговори с Христо Иванов около промени в конституцията, след които да отпадне фигурата “главен прокурор”. “Вие не смятате ли, че тази фигура тежи на обществото?”, попита Пеевски обкръжилите го журналисти.

Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, Пеевски ще ръководи прокурорската система
Снимка: Минко Чернев (БТ)

“Всички на масата трябва да са си написали домашното и да са готови със своите идеи за главата. Това не е просто дискусийка. Тук става дума за концепция на съдебна състема. Какво значи България да няма главен прокурор? България винаги е имала главен прокурор. Такива идеи не могат да почиват на обстоятелството, че в момента ни пречи главният прокурор. Като ни пречи в момента, пътят е той да бъде сменен, а не да бъде закрита длъжността“, категорична е Дончева.

“Когато и да бъде сменен, все ще е късно. Той поначало беше неправилно избран. Ако някой в момента лежи на това, че ще го остави, колкото се може по-дълго, защото той може да прави Бойко Борисов на луд, той се е объркал. Когато България започне да съди бившия си министър-председател, тя трябва да си направи сметката, че това трябва да го защити пред света. /…/ Гешев доказано може да образува дела, да арестува хора и да ги държи в арестите. Но Иван Гешев доказано не е осъдил още никого и това нещо съдържа рискове за България като световна репутация”, допълни тя.

Има ли Гешев бъдеще като политик?

“С политика са се занимавали всякакви хора. Иван Гешев, като знам кой го направи главен прокурор, като нищо ще му направи и политически проект като на Слави Трифонов. Резултатът няма да бъде по-добър. Библиотекарските кръгове няма да направят по-добър резултат. Те са лоши селекционери, защото не ги интересува дали човекът има лидерски качества, има ли съзнание под каскета, какво има да се прави като визия, има ли кого да пита и откъде да вземе и как това нещо става. Някои смятат, че се става политик, като се седне на властнически стол”, каза с насмешка Дончева.

Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, Пеевски ще ръководи прокурорската система

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции