<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184073" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бивш шеф на К...

Крайни националисти нарушиха програмата на “София Прайд” – МВР не противоречи

11 Юни 2023
0 926

Крайни националисти нарушиха програмата на “София Прайд” – МВР не противоречи, предаде “Дневник”.

Протестът им е осуетил прожекция в кино “Одеон” в събота (10 юни) в рамките на “София Прайд Филм Фест”. Той част от културната програма на “София Прайд” – най-голямото събитие на ЛГБТИ общността в София и България. За това съобщават организаторите от “Организация Действие”.

“За датите и местата на прожекциите СДВР бе уведомена на 04.06.2023 г. По тази причина на място имаше група полицаи, които не само не съдействаха на организаторите на филмовия фестивал да отстранят протестиращите от помещенията на кино “Одеон”, но с част от тях се поздравяваха и ръкуваха“. Това посочват организаторите на прожекцията.

От “София Прайд” допълват, че протестът е обявен от Кристиян Шкварек. Той е бивш кандидат за евродепутат от ВМРО, напоследък изявяващ се като политически анализатор. Сред протестиращите се забелязват хора с тениски на “Възраждане”.

Фенове на “Възраждане” нападат жена на улицата (видео)

Крайни националисти нарушиха програмата на &#8220;София Прайд&#8221; &#8211; МВР не противоречи
Снимка: Facebook / Sofia Pride

“Тълпата демонстранти изпълни както фоайето на киното, така и пространството пред него. Снимаха с телефони от близо лицата на посетители на прожекцията, крещейки им “педофили” и скандирайки “Не искам в моя град да има гей парад”, посочват още от “Организация Действие”.

Организаторите са принудени да отменят прожекцията заради протестиращите. Отказът за съдействие от страна на служителите на МВР също е изиграл ключова роля за действията им.

Пред свидетели от организацията управителят на киносалона е получил закана от протестиращи, че ако допусне следващите прожекции в програмата ще последват нови такива протести.

Филмът, който е трябвало да бъде показан, е “Близо” на белгийския режисьор Лукас Донт. Той е излъчван неколкократно в България без да предизвика подобни реакции.

“Настоящите събития обаче идват след като дни наред в столицата бяха вандализирани рекламни пана и билборди на предстоящото шествие “София Прайд”, както и след няколкогодишна клеветническа кампания срещу ЛГБТИ общността, в която се твърди, че тя е “свързана”, “одобряваща”, “популяризираща” и целяща “узаконяване” на педофилията. Тази откровена лъжа преследва очевидна цел. Да създаде в обществото нетърпима, враждебна към ЛГБТИ хората среда и да я принуди да се оттегли от публичност”, добавят от организаторите на прожекцията.

Организаторите призовават столичният кмет Йорданка Фандъкова и ръководството на СДВР да предприемат всичко необходимо, съобразно компетенциите си, за да осигурят мирното протичане и спокоен достъп до следващите прожекции в рамките на филмовата програма.

Те призовават също държавните институции и политическите партии да “осъдят оклеветяването на ЛГБТИ общността и вероломните действия, с които се осуетява упражняването на конституционните и човешките им права”.

Исканията им към Народното събрание са да приеме изменения в Наказателния кодекс, инкриминиращи престъпления, мотивирани от сексуалната ориентация на пострадалите.

Позицията на МВР

След случая, от МВР излязоха с позиция, публикувана на сайта им.

“Министър Калин Стоянов ще иска пълна информация по случая, за да се запознае с действията на служителите, изпратени на място. Според предварителни данни, предоставени от СДВР, след сигнал на мястото са изпратени униформени. Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък“, се казва в съобщението.

“Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи. МВР предприема допълнителни мерки за обезпечаване сигурността на предстоящи мероприятия”, допълват от МВР.

Крайни националисти нарушиха програмата на “София Прайд” – МВР не противоречи

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции