<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184231" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Лудата радос...

“Държаха ни без вода и тоалетна”: фенове критикуват УЕФА за финала в Турция

12 Юни 2023
0 94

“Държаха ни без вода и тоалетна”: фенове критикуват УЕФА за финала в Турция, предаде “Дневник”.

Европейската футболна асоциация (УЕФА) получи нови критики от феновете заради финал в Шампионска лига. Привърженици на “Манчестър сити” и “Интер” се оплакаха за липсата на организация на финала в Истанбул. Част от тях дори заявиха, че УЕФА ги е поставила под риск.

Генералният проблем е бил с транспорта. След мача фенове са чакали до 3:00 часа през нощта, за да използват организирания транспорт и да стигнат до хотелите си в центъра на града. Повечето привърженици се оплакаха, че е не е имало друга организация. До стадион “Ататюрк”, който е на 20 км от центъра на Истанбул, имало малко опции за пътуване.

“Манчестър Сити” е новият крал на Европа! (видео)

Липсвала е всякаква организация около стадиона. А фенове, включително възрастни и привърженици в инвалидни колички, са били принудени да вървят повече от километър, за да си вземат такси. Това им е струвало повече от 200 евро.

“Какъв е смисълът да имаме финал, със заря и всичко останало, но да нямаш инфраструктура, за да може феновете да се върнат? Беше хаос. Когато си хванахме автобуса обратно, стояхме 90 минути, без да мръднем. Прибрахме се след 3 през нощта“. Това каза пред Guardian Стив Редмейн, 41-годишен фен на “Сити”. Той е бил със 74-годишния си баща и с 14-годишния си син.

Феновето са имали проблеми и с отиването до стадион “Ататюрк”. Там достъпът от центъра на града е само през един път и с метро, което обаче привържениците са били посъветвани да не използват.

Според източници задръстванията са започнали 6 часа преди началото на мача в 22.00 часа, а три часа преди началния съдийски сигнал ситуацията е станала още по-сериозна.

“Имаше огромна опашка за автобуси в 16.00 часа. Взехме си вода, защото бяхме предупредени, че няма. Когато стигнахме до автобусите след 45 минути в жегата, полицията ни взе водата, за да не можем да внасяме нищо отвън в близост до стадиона. Нашият автобус пътува два часа, други – по три – без вода, без тоалетна“, разказа Ник Стейпълтън.

Заради задръстванията някои фенове са били принудени да прескачат стена, за да стигнат до стадиона навреме.

Във фензоната също е липсвала организация. По думите на Стейпълтън е имало 15 тоалетни за 20 хил. души. Във фензоната също е имало опашки, а хора са чакали по 2 часа, за да си купят вода. Напитките са свършили часове преди началото на мача.

Лудата радост на “Манчестър Сити” в съблекалнята след победата в ШЛ (видео)

“Как УЕФА се измъква от това, че третира хора като добитък?”, попита друг фен на “Сити”.

УЕФА получи критики и заради предишния финал между “Реал” (Мадрид) и “Ливърпул” в Париж. Френската полиция използва сълзотворен газ и лютив спрей срещу фенове, които се опитваха да влязат на сезона. УЕФА и френските власти първоначално обвиниха феновете на “Ливърпул” за струпванията пред стадиона. През февруари 2023 независима комисия на УЕФА стигна до заключение, че основната отговорност за хаоса е била именно на европейската футболна централа.

“Държаха ни без вода и тоалетна” – Фенове критикуват УЕФА за финала в Турция

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции