<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184287" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Правосъдният...

Ротация на премиерския пост в Румъния

12 Юни 2023
0 126

Ротация на премиерския пост в Румъния. Румънският премиер Николае Чука подаде оставка. Така ще може да бъде съставено ново правителство според условията между либералите и социалистите за ротация в управлението, пише Дневник.

Размяната бе договорена през ноември 2021, когато двете партии се съгласиха да управляват заедно. Според споразумението Николае Чука трябва да бъде заменен от социалдемократа Марчел Чолаку – председател на Камарата на депутатите и на Социалдемократическата партия.

Ротацията трябваше да се случи още на 26 май, но плановете бяха осуетени заради започналата четири дни по-рано стачка на учителите.

„С края на стачката дойде моментът да прекратя мандата си като министър-председател и да се осъществи процедурата за ротация на правителството”, заяви Николае Чука.

Ротация на премиерския пост в Румъния
Снимка: iStock

Учителите в Румъния излизат на протест (видео)

Лидерът на либералите предава щафетата на председателя на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку.

Новият кабинет на Марчел Чолаку трябва да встъпи в длъжност в четвъртък. Дотогава президентът Клаус Йоханис назначи настоящия министър на правосъдието Каталин Предою за временен премиер.

Най-малкият коалиционен партньор вече заяви, че няма да участва. Партията на етническите унгарци обяви, че може да напусне коалицията, ако след рокадата бъде “избутана в ъгъла”. Лидерът ѝ Келемен Хунор каза, че отхвърля предложението на Чолаку в бъдещото правителство партията да получи министерствата на енергетиката и европейските фондове вместо министерствата на развитието и околната среда, които държи в момента.

Правителството на Чолаку ще има по-малко министерства, след като туризмът се премести в Министерството на икономиката, а спортът – в Министерството на семейството.

Все още не е ясно дали след оставката си като премиер Чука ще оглави някое от министерствата. Или пък ще избере поста председател на Сената. Това е длъжност, смятана за втората по важност след президентската.

Ротация на премиерския пост в Румъния

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции