<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха ощ...

Привърженици на “Възраждане” атакуват столичен бар, забранил им влизането след провокация (видео)

12 Юни 2023
0 864

Привърженици на “Възраждане” атакуват столичен бар, забранил им влизането след провокация. Витрината на заведението осъмна със звездата на Давид, с която евреите са белязани по време на Втората световна война, разказва репортаж на NOVA.

Всичко започва в събота. Трима симпатизанти на “Възраждане” влизат в заведението, търсейки сметка защо по стените са закачени чужди, а не български знамена.

Според собствениците първоначално знамето на Аржентина провокирало мъжете. Те не били обслужени и си тръгнали. Тогава обаче е поставена табела, че симпатизанти на „Възраждане” не са желани повече в бара.

Привърженици на &#8220;Възраждане&#8221; атакуват столичен бар, забранил им влизането след провокация (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

„Дори предварително да е имало някакъв спор, по отношение на някакви знамена или нещо такова, това не може да бъде причина едно заведение в центъра на София да възприема и да представя фашистка идеология. Представете си само на този надпис да не пишеше симпатизанти на “Възраждане”, ами евреи, да кажем, или турци – примерно”, заяви депутатът от “Възраждане” Деян Николов.

Затова няколко часа по-късно по-голяма група, част от която бил и народният представител Славчо Крумов, се връща в заведението, за да потърсят обяснение за надписа. В същия ден обект на акция на партията се оказа и прожекция на филм, част от фестивала София прайд.

Агресия срещу “Господарите” на протеста на “Възраждане” (РЕПОРТАЖ)

„Хората са се събрали мирно, да упражнят конституционно гарантираните им права, които бяха потъпкани от недоброжелателни граждани”. Това посочва Деница Любенова, председател на „ЛГБТИ Действие”.

Според „Възраждане“ филмът пропагандира педофилия, като това провокирало решението им да спрат излъчването.

Привърженици на &#8220;Възраждане&#8221; атакуват столичен бар, забранил им влизането след провокация (видео)
Снимка: стопкадър/видео NOVA

От Българския хелзинкски комитет съзряха опит за политически пиар.

“Обяснението е просто. То е свързано с предстоящия прайд и с желанието на партия “Възраждане” да събира подкрепа на хомофобска основа”. Това коментира Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.

Прожекциите продължават, но със засилено полицейско присъствие, след като МВР беше обвинено в бездействие. Проверка вече е назначена на всички компетентни органи. „Недопустимо е български граждани да бъдат ограничавани в законоупражняваните им права, както е недопустимо депутати да бъдат ограничавани да се изказват от парламентарната трибуна”, коментира правосъдният министър Атанас Славов.

Привърженици на “Възраждане” атакуват столичен бар, забранил им влизането след провокация

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции