<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184329" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Решението на ...

Кирил Петков: Ние се надяваме да няма следващ главен прокурор (видео)

13 Юни 2023
0 174

Не трябва да се чувстваме щастливи само от вчерашния резултат. Това беше една добра стъпка, че този човек не е за тази позиция. Но ние трябва да продължим институционалните реформи, за да може все по-малко да зависи кой е силният на деня, кой е главният прокурор. Даже ние от ПП се надяваме да няма следващ главен прокурор. Промяната в конституцията да резултира до премахване на длъжността, за да може България да се освободи от задкулисните зависимости.” Това заяви съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков пред NOVA.

По думите му президентът Румен Радев трябва да даде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата. Oсвен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия.

Решението на ВСС за освобождаването на Гешев вече е изпратено до Радев

Той каза още, че ако е възможно фигурата на главен прокурор да бъде премахната без Велико народно събрание, това ще бъде направено.

Ако не може – тогава този човек трябва да стане един нормален администратор. Без да има цялата тази власт, която има в момента.”, каза Петков.

Кирил Петков: Ние се надяваме да няма следващ главен прокурор (видео)

Поискан имунитет

Относно поискания му имунитет от страна на Гешев, Петков коментира, че от ПП-ДБ предлагат тази седмица в парламента да се направи комисия.

Тя не трябва да заседава дълго. Но да покаже какво се е случило, например в моя случай, прокуратурата е открила производството 2 години след като го е затворила. Какво се е случило през тези 2 години, за да го възобновят? Ще настоявам заседанията да са открити. Нито ние, нито ГЕРБ ще оглавяваме тази комисия, за да няма никакви идеи, че се използва за „чадър”.”, каза Петков.

Отваря се комисията, изнасяме всички документи, за да се види прокурорите дали не са използвали тези документи за „политическа бухалка”. Когато това се случи, аз ще си дам имунитета преди решението на комисия, за да покажа, че тази комисия не се използва за „чадър”.”, допълва той.

По темата „Бюджет”, Петков каза, че ще има увеличение на пенсиите, доходите ще продължават да растат. Ще бъдат съкратени излишните разходи по различните министерства и публичните предприятия.

Следващата стъпка е назначаване на областни управители. В понеделник всичките настоящи подадоха оставки.

С ГЕРБ решихме, че няма да слагаме политически лица, ще бъдат общественици. Търсим най-добрите кандидати по области.”, разяснява Петков.

Кирил Петков: Ние се надяваме да няма следващ главен прокурор (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • господин -никой

    10 Юли 2023

    япрокуротурата да се самосезира давиди колко пари кирчо дава на украинците чрез министъра на отбраната -в гр тетевен и лесидрен

Реакции