<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков:...

Ето как евродепутатите приемат отстраняването на Гешев и изслушването му в ЛИБЕ (видео)

13 Юни 2023
0 601

Ето как евродепутатите приемат отстраняването на Гешев и изслушването му в ЛИБЕ.

Днес в Страсбург Иван Гешев трябва да бъде изслушан от мониторинговата група към комисията ЛИБЕ в Европейския парламент. Изслушването на главния прокурор обаче днес не бе първоначално в програмата на групата, пише bTV.

Решението на ВСС за освобождаването на Гешев вече е изпратено до Радев

„Събитията в България са безпрецедентни. Естествено е, когато имаме казус от такъв порядък, той да попадне в полезрението на Европейския парламент“. Това коментира пред медията евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов.

И добави:

„Сякаш не виждаме какво се случва. Това е безпрецедентно. Това не ми прилича на търсене на справедливост, а като междукланова вендета. Имунитетите не могат да са залог. Хората доброволно са си давали имунитета. Има достатъчно данни и сигнали. Три години се мълчеше, но никой не може да отрече факта, че една политическа фигура или две въздействат върху съдебната система“.

Ето как евродепутатите приемат отстраняването на Гешев и изслушването му в ЛИБЕ (видео)

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев обясни:

„Има един български представител в тази група – Елена Йончева. През 2018 г. тя подаде сигнали към прокуратурата. Връзката е кристално ясна – да се даде платформа, за да може като излязат от заседанието, да говорят каквото искат. Участниците в групата нямат право да изнасят какво се е говорило на заседанието. Иван Гешев пред същата група казваше, че няма доказателства по тези сигнали“.

„Кристално ясно е какво се случи. Когато Мария Габриел поиска оставката на Иван Гешев, всичко се обърна. Започна се масово искане на имунитети, намеса в законодателната власт. Трябва да има съдебна реформа, която да възстанови доверието към трите власти“, подчерта той.

„В закритите врати се търсят допълнителни данни и аргументи за различни случаи. Комисията ЛИБЕ изготвя политическите документи. Те ще послужат за основа върху доклада, който е за целия Европейски съюз. Той е и от значение за влизането в Шенген“. Това пък уточни евродепутатът от „Обнови Европа“/ДПС Илхан Кючюк.

Видео и стопкадър: bTV

Ето как евродепутатите приемат отстраняването на Гешев и изслушването му в ЛИБЕ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции