<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184383" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ротация на пр...

Премиерът настоя областните управители да вземат спешни мерки срещу наводнения и свлачища

13 Юни 2023
0 140

Премиерът настоя областните управители да вземат спешни мерки срещу наводнения и свлачища. Това съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Днес Николай Денков се срещна с ръководителите на институциите, пряко ангажирани с отстраняването на щетите от вчерашните наводнения, предаде bTV.

Обявиха бедствено положение в разрушената от дъждовете Берковица (видео)

Премиерът настоя областните управители да вземат спешни мерки срещу наводнения и свлачища

С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни, от тях се очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Необходима е бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск.

Министрите на отбраната, на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, началникът на Генералния щаб на Българската армия, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ докладваха на Николай Денков за актуалната ситуация в засегнатите райони и предприетите мерки.

Четири екипа на ГДПБЗН и в момента отводняват в Берковица, продължават усилията за снижаване на нивото на язовирите „Клисурица“ и „Огоста“.

Припомняме, че по-рано властите обявиха бедствено положение в разрушената от дъждовете Берковица. Приливната вълна след поройните дъждове нанесе сериозни щети, а малко след полунощ държавата обяви, че предприема извънредни мерки.

По разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия се е включи в усилията за преодоляване на наводнението в Берковица. Няма данни за пострадали хора.

Има отнесени коли, разрушени къщи и улици. Болницата и детската градина в града, както и много домове са наводнени.

Потърпевши разказаха, че водата е дошла за секунди и е наводнила домовете им. Разказват още, че са измерили до 70 см вода в стаите по първите етажи.

Хората са изкарали безсънна нощ. А комисия ще започне описване на щетите.

Необходими са и спешни действия на местната власт с помощта на държавата за почистване на дерето при язовир „Огоста“, което е превърнато в нерегламентирано сметище, стана ясно на срещата днес.

Премиерът настоя областните управители да вземат спешни мерки срещу наводнения и свлачища

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции