<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184410" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна може ...

До няколко дни Беларус ще получи руски тактически ядрени оръжия

13 Юни 2023
0 65

До няколко дни Беларус ще получи руски тактически ядрени оръжия. Това обяви президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от Reuters и yahoo.com.

Държавният глава каза, че руското тактическо ядрено оръжие ще бъде физически разположено на територията на Беларус “след няколко дни”, по-рано от обявеното преди това. Новината съобщи държавната информационна агенция Белта.

Трансферът на руски ядрени оръжия в Беларус увеличи дипломатическото напрежение (видео)

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че Русия ще започне да разполага такива оръжия в Беларус, след като на 7-8 юли бъдат подготвени специални складови съоръжения. Това е първото преместване на такива бойни глави извън Русия от падането на Съветския съюз насам.

Лукашенко беше цитиран да казва, че Беларус вече е готова да приеме оръжията.

До няколко дни Беларус ще получи руски тактически ядрени оръжия

“Всичко е готово. Мисля, че до няколко дни ще имаме това, което поискахме, и дори малко повече”, каза президентът.

Путин през март обяви, че е съгласен да разположи такива оръжия в Беларус. Той се оправда с разполагането на тактически ядрени оръжия от САЩ в редица европейски страни в продължение на десетилетия.

Ядреният ход на Путин се следи отблизо както от Съединените щати, така и от техните съюзници в НАТО в Европа. А и от Китай, който многократно предупреждаваше срещу използването на ядрени оръжия в конфликта в Украйна.

Съединените щати разкритикуваха ядреното разполагане на Путин. И заявиха, че нямат намерение да променят позицията си относно стратегическите ядрени оръжия и също така, че не виждат никакви признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие.

Все още не е ясно къде в Беларус ще се съхраняват руските ядрени бойни глави, които ще останат под руски контрол.

По-рано тази година президентите на Русия и на Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко подписаха споразумение за разполагане на руски ядрени оръжия в Беларус. Новината доведе до остра реакция от Токио и Вашингтон.

До няколко дни Беларус ще получи руски тактически ядрени оръжия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции