<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184499" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: “Страхотнот...

Затегнете коланите: Климатичните промени повишават турбуленцията

13 Юни 2023
0 196

Затегнете коланите: Климатичните промени повишават турбуленцията. Турбуленцията при полетите се е увеличила в резултат на климатичните промени със затоплянето на планетата, твърдят учени от университета Рединг в Обединеното кралство. Те са изследвали турбуленцията в чист въздух, която е по-трудна за избягване от пилотите, съобщи BBC. Установили са, че силната турбуленция се е увеличила с 55% между 1979 г. и 2020 г. И то по типично натоварен северноатлантически маршрут.

Учените отдават увеличението на промените в скоростта на вятъра на голяма надморска височина поради по-топъл въздух от въглеродни емисии.

Затегнете коланите: Климатичните промени повишават турбуленцията
Снимка: iStock

„След десетилетие на изследвания, показващи, че изменението на климата ще увеличи турбуленцията в чистия въздух в бъдеще, сега имаме доказателства, които предполагат, че увеличението вече е започнало“, казва проф. Пол Уилямс от университета в Рединг, който е съавтор на изследването.

„Трябва да инвестираме в подобрени системи за прогнозиране и откриване на турбуленция, за да предотвратим превръщането на по-грубия въздух в по-неравни полети през следващите десетилетия“, допълва проф. Уилямс.

Полетите в САЩ и Северния Атлантик отбелязват най-голямо увеличение на турбуленцията. Европа, Близкият изток и Южният Атлантик също отбелязват значително увеличение на турбулентността.

Проф. Уилямс казва, че повишената турбуленция се дължи на по-голямото срязване на вятъра или разликите в скоростта на вятъра, в струйния поток, силна вятърна система, духаща от запад на изток, на около пет до седем мили над повърхността на Земята. Съществува до голяма степен поради разликата в температурата между екватора и полюсите на света.

Затегнете коланите: Климатичните промени повишават турбуленцията
Снимка: iStock

Въпреки че сателитите не могат да видят турбуленцията, те могат да видят структурата и формата на струйния поток, позволявайки да бъде анализиран.

Радарът може да улови турбуленция от бури, но турбуленцията в чист въздух е почти невидима и трудна за откриване.

Турбулентните полети са не само неудобни, но могат да причинят и наранявания на пътуващите. Силната турбуленция е много рядка, но турбуленцията в чист въздух може да се появи неочаквано, когато пътниците не са с колани.

„Никой не трябва да спира да лети, защото се страхува от турбуленция, но е разумно да държите колана си закопчан през цялото време, освен ако не се движите, което правят пилотите“, обяснява проф. Уилямс. „Това е почти гаранция, че ще бъдете в безопасност дори при най-лошата турбуленция“, допълва той.

Има и финансови последици. Авиационната индустрия губи между 150 милиона долара и 500 милиона долара само в САЩ годишно поради ефектите от турбуленцията. Включително износване на самолетите, казаха изследователите. Има и екологични разходи, тъй като пилотите изгарят гориво, избягвайки турбуленцията.

След 40 дни в джунглата: Спасиха 4 деца след самолетна катастрофа (видео)

Затегнете коланите: Климатичните промени повишават турбуленцията

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции