<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184567" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Директорът н...

Явор Серафимов става директор на ГДБОП

14 Юни 2023
0 576

Явор Серафимов става директор на ГДБОП. Досега той беше заместник-шеф на службата, предаде БТА.

Новината съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Екшън между ГДБОП и видински роми (видео)

Той потвърди, че директорът на столичната полиция Калоян Милтенов е поискал да напусне поста.

Директорът на СДВР напуска

Явор Серафимов става директор на ГДБОП

„Искам да потвърдя, че той е изключителен професионалист, с когото съм работил прекрасно. И ви уверявам, че ще направя всичко възможно той да остане в МВР и да бъде част от моя екип. На негово място ще бъде назначен познат за системата човек и всички служители на СДВР трябва да бъдат спокойни, защото той е един от тях”. Това подчерта вътрешният министър.

Преди година се появи информация, че Явор Серафимов, в качеството си на ръководител на отдел “Пране на пари” в ГДБОП, е разследвал сигнал за “пране на пари” срещу Бойко Рашков.

Софийска градска прокуратура (СГП) е получила на 17 януари 2023 г. сигнал, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ депутат в 48-ото Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари, пише news.bg.

Твърди се, че бившият вътрешен министър е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка. В сигнала се съобщава и за евентуална съпричастност на бившия министър към престъпления против финансовата система – пране на пари.

През 2021 г. сигнал на българска банка бил изпратен до МВР вместо до Финансово разузнаване на ДАНС. Според него по сметката на неизвестен за службите столичанин постъпвали транзакции за стотици хиляди евро от страна извън Европейския съюз. След това парите се теглели в брой.

И още. Администрацията на Рашков препратила сигнала към ГДБОП. Там при първоначалното разследване и чрез СРС било установено, че получател на парите е човекът, работещ като градинар в имота на Рашков. Банката предоставила данните на мъжа и неговия телефонен номер. След това в сектор “Пране на пари” при ГДБОП, ръководен тогава от Явор Серафимов (в момента заместник-директор на ГДБОП), била регистрирана оперативна разработка “Градинарят”. Цялата информация обаче била спестена на директора на ГДБОП, а решенията се взимали еднолично от Серафимов.

Дали твърденията почиват на достоверни факти – надяваме се скоро да разберем.

Явор Серафимов става директор на ГДБОП

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции