<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=184868" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЕП предлага 9 ...

ЕП настоява НАТО да покани Украйна, ето кои наши евродепутати пасуват

15 Юни 2023
0 284

ЕП настоява НАТО да покани Украйна, ето кои наши евродепутати пасуват.

НАТО да покани Украйна за свой член. Призивът се съдържа в резолюция, приета днес от Европейския парламент в Страсбург с 425 гласа „за“, 38 „против“ и 42 „въздържал се“.

Още една световноизвестна компания напуска Русия

ЕП настоява НАТО да покани Украйна, ето кои наши евродепутати пасуват

Тя бе подкрепена от 11 от общо 17 български евродепутати. Не гласуваха петимата ни социалисти, както и Емил Радев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП).

Подробности

„Позицията не е много ясна, освен това нямаше достатъчно дебати по въпроса“, обясни действията на социалистите Цветелина Пенкова.

Евродепутатите очакват процесът на присъединяване на Украйна към НАТО да започне след края на войната. И да приключи възможно най-скоро.

До постигането на пълноправно членство в пакта ЕС и неговите страни членки, заедно със съюзниците от НАТО и единомислещите партньори, трябва да работят в тясно сътрудничество с Украйна. Специално за разработването на временна рамка за гаранции за сигурност. Тя трябва да бъде приложена веднага след края на войната.

Според ЕП интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС ще повиши регионалната и глобалната сигурност. Ще укрепи връзките между страната и евроатлантическата общност.

Разрушаването на „Нова Каховка“ – военно престъпление

Евродепутатите осъждат разрушаването на язовир “Нова Каховка” от Русия на 6 юни. То представлява военно престъпление, причинило е мащабни наводнения и е довело до екологично бедствие и екоцид в Украйна.

Всички отговорни за военните престъпления, включително разрушаването на язовира, ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право, добавят членовете на ЕП.

Необходимост от цялостен пакет от мерки на ЕС

Парламентът призовава за всеобхватен и адекватен пакет от мерки на ЕС за възстановяване на Украйна, който трябва да се съсредоточи върху непосредственото, средносрочното и дългосрочното помагане, реконструкция и възстановяване на страната. Те очакват предстоящото предложение на Европейската комисия за преглед на настоящата многогодишна финансова рамка. А и предложения Механизъм за възстановяване на Украйна, който ще обхване финансирането на усилията за възстановяване на Украйна през следващите години.

Надежда за преговори с ЕС тази година

ЕП отново потвърждава подкрепата си за решението на Европейския съвет от 2022 г. да предостави на Украйна статут на кандидат-член. Евродепутатите изразяват надежда за положителна препоръка от Европейската комисия. Това е факт, след като Украйна успешно изпълни седемте стъпки, посочени в становището на Комисията. Те настояват за ясен път за започване на преговорите за присъединяване, които при достатъчна подкрепа биха могли да започнат още тази година.

ЕП настоява НАТО да покани Украйна, ето кои наши евродепутати пасуват

Източник: КлубZ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции