<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185070" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кирил Петков ...

Гешев поискал да бъде възстановен като прокурор във ВКП

16 Юни 2023
0 187

Гешев поискал да бъде възстановен като прокурор във ВКП. Във Висшия съдебен съвет е постъпила молба от Иван Гешев за възстановяването му като прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Това съобщи прокурорът и член на ВСС Калина Чапкънова пред БНТ.

По постъпилата молба към момента няма произнасяне от прокурорската колегия във ВСС. Тя ще бъде разгледана в най-кратък срок, каза още прокурор Чапкънова. И посочи, че е възможно Гешев да не бъде възстановен. Има такъв прецедент, когато на магистрат е отказано поради отрицателно становище на етичната комисия, обясни Чапкънова.

Гешев поискал да бъде възстановен като прокурор във ВКП
Снимка: стопкадър/видео БНТ

Калина Чапкънова отрече върху нея да е оказван какъвто и да е натиск за ускоряване на процедурата за освобождаването на Иван Гешев:

Категорично мога да заявя и пред вас, че спрямо мен такъв натиск не е бил осъществяван. Да, имаше много ясни юридически аргументи, които бяха изведени на база определени факти, посочени в нашето предложение “.

Борислав Сарафов бил избран по старшинство

Старшинство на заеманата длъжност е критерият, по който във ВСС са избрали Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това обясни Калина Чапкънова.

Борислав Сарафов е най-старшият от всички заместници и е такъв от 2013 г., той по този формален критерий е на първо място и затова изборът е бил съсредоточен върху него, заяви Чапкънова.

Гешев поискал да бъде възстановен като прокурор във ВКП
Снимка: БулФото

Прокурорът от ВСС коментира и изявлението на Сарафов, като посочи, че когато един административен ръководител встъпва да изпълнява като титуляр функциите си на такъв, е добре той да направи ревизия на състоянието на органа, който поема.

Кирил Петков се отказа от имунитета си

За титуляр в 7-дневен срок след указа за освобождаване на президента Пленумът на ВСС трябва да стартира новата процедура според закона. Калина Чапкънова посочи, че сроковете са законодателно регламентирани – в рамките на 4 поредни заседания на ВСС биха могли да бъдат депозирани предложенията за нов главен прокурор.

Гешев поискал да бъде възстановен като прокурор във ВКП

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции