<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185180" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има готовнос...

Община Хайредин обяви частично бедствено положение

18 Юни 2023
0 184

Община Хайредин обяви частично бедствено положение. То се отнася за две населени места – общинския център и с. Михайлово, съобщи за журналисти кметът на общината Тодор Алексиев, предаде БТА. Причината е започналото поетапно изпускане на язовир „Огоста“ край Монтана и очакваното покачване на нивото на реката, която минава край двете врачански села. По-рано бяха изведени и животните от четири стопански обекта, каза още кметът.

Тази вечер във връзка с проливните дъждове в Северозапада, правителството обяви допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението. Създадена е организация при нужда да се евакуират градове и села в непосредствена близост до река Огоста.

В момента на територията на област Враца частично бедствено положение има в общините Криводол, Мездра и Враца.

Община Хайредин обяви частично бедствено положение
Село Потоп (17 юни 2023) Придошлите води на река Елешница преминават през имоти на село Потоп. Реката е излязла от коритото си. Наводнени са улици, къщи и дворове. Снимка: Цветомир Петров/БТА (ПК)

Поредна безсънна нощ прекараха хората в Северозападна България заради поройните дъждове и опасността от преливане на реки. Водната стихия обхвана още населени места.

Тази сутрин главен комисар Александър Джартов, директор на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”, обяви пред NOVA, че ситуацията към този момент е сравнително спокойна, няма пряка опасност и все пак се следи, като има възможност за реакция във всеки момент.

Ситуацията с язовир „Огоста” е нормална. Продължават да се изпускат количествата, които са предвидени от колегите от „Напоителни системи”, които са оператор на съоръжението. До късно снощи нивото на язовира беше на 4 метра до преливане през преливника, което ни накара да заключим, че няма да има такова”, посочи Джартов.

Община Хайредин обяви частично бедствено положение
Село Потоп (17 юни 2023) Придошлите води на река Елешница преминават през имоти на село Потоп. Реката е излязла от коритото си. Наводнени са улици, къщи и дворове. Снимка: Цветомир Петров/БТА (ПК)

Нивата на реките в региона са в стабилно състояние.

Наблюдават се нивата и на река Огоста, и на река Скъд. Късно в събота беше обявено бедствено положение от областния управител на Монтана, за да не се допусне да бъде застрашен човешки живот. Извършва се отводняване на къщи в град Дунавци до Видин.

Главен комисар Джартов подчерта, че към момента няма опасност за хората в Хайредин, където беше обявено частично бедствено положение. Кметът на селото Тодор Алексиев съобщи, че е имало готовност за евакуация на хората, но те са се завърнали по къщите си, където са прекарали нощта.

Има залят път между Крива бара и Хайредин, но има обходно трасе. Река Скът качи в събота вечерта нивото си до 390 сантиметра, но в неделя е спаднала до 280 сантиметра, което означава, че е под критичните стойности.

Има готовност за евакуация на селата в близост до река Огоста в Северозапада

Община Хайредин обяви частично бедствено положение
Село Елешница (17 юни 2023) Жители на село Елешница и района пълнят чували с пясък и ги подреждат покрай коритото на река Елешница. Нивото на реката е покачено след обилните дъждове в района. Снимка: Христо Касабов/БТА

Междувременно стана ясно, че поради влошената метеорологична обстановка в Северозападна България, днес премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на областните кризисни щабове във Враца в 13:00 ч и в Монтана в 15:30 ч.

Призори в последния почивен ден у нас в някои източни райони облаците ще се разкъсват, докато на запад отново ще има затихващи валежи. До ранния следобед обаче в западната половина дъждовете ще спрат, а няколко часа по-късно и облаците ще намалеят. Дневни температури – между 22 и 27-28 градуса.

Община Хайредин обяви частично бедствено положение

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции