<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185238" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Община Хайре...

Възстановяването след наводненията ще струва милиони, заяви премиерът (видео)

18 Юни 2023
0 124

Възстановяването след наводненията ще струва милиони, заяви премиерът. Акад. Николай Денков е на посещение из пострадалите от бедствието райони. Той участва в заседанията на областните кризисни щабове във Враца и в Монтана.

Министър-председателят оцени първата реакцията на институциите като много добре координирана. Според него контролът върху това каква вода да се изпуска и накъде да се насочва техниката е позволило най-тежкият период да бъде овладян, предаде NOVA.

Непосредствената опасност намалява, рисковете намаляват. Все пак трябва да се внимава за населените места, които са долу по поречието, като Мизия. Там водите все още могат да се покачват известно време. Но по всичко изглежда, че най-критичният период е преминат“, заяви акад. Денков.

Възстановяването след наводненията ще струва милиони, заяви премиерът (видео)
Враца (18 юни 2023) Поради влошената метеорологична обстановка в Северозападна България, днес премиерът акад. Николай Денков участва лично в заседанията на областните кризисни щабове във Враца и в Монтана.
Снимка: Мая Ценова/БТА

Община Хайредин обяви частично бедствено положение

Премиерът допълни, че сега трябва да се подготвят заявките на хората за нанесените щети, за да може да се задвижи механизмът на социалното министерство и компенсации да се изплатят още през юни.

Има няколко линии, по които хората ще получат средства. Това, което министър Шалапатова увери, едната линия е описания на щетите. 1512 е максималната помощ. Втората линия е свързана с повредени уреди, там максималната сума е 2500 лева. Едното допълва другото. Третата линия активира възможностите там, където е залята кухнята, хората да използват услугата за безплатен обед. Четвъртата е по линия на Агенцията по заетостта да се наемат хора, които да се включат в почистването на улиците и дворовете. Това не е работа на военните, които ще се изтеглят утре“, обясни премиерът.

Успоредно с това трябва да се придвижи и процесът за възстановяване на разрушената инфраструктура – мостове, улична настилка.

Възстановяването след наводненията ще струва милиони, заяви премиерът (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции