<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185285" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кисинджър: По...

Как Уорън Бъфет превърна своя съсед в мултимилионер

19 Юни 2023
0 497

Как Уорън Бъфет превърна своя съсед в мултимилионер – богатството на семейство Крипкс рязко нараства и те се превръщат в мултимилионери.

Бил Гейтс разкри коя е най-успешната му инвестиция

Как Уорън Бъфет превърна своя съсед в мултимилионер

През 1965 г. двойка на средна възраст в Омаха, Небраска, се сблъсква с често срещано, но предизвикателно затруднение. Как да планира ефективно пенсионирането си. Дороти и Майер Крипкс усърдно са спестявали и получават скромно наследство. Което ги поставя доста пред връстниците им по отношение на планирането на пенсионирането.

До тази година техните спестявания възлизат на приблизително 67 000 долара. Коригирано с инфлацията, това би се равнявало на около 650 000 долара днес.

След месеци на обсъждане и стрес, Дороти предостави на съпруга си просто решение: „Майър, инвестирай парите с твоя приятел Уорън“.

Идеята

Този приятел не е никой друг, а 35-годишният Уорън Бъфет. Той е съсед, който вече си е спечелил положителна репутация на местно ниво като умел мениджър на пари. Все още обаче Дороти и Майер Крипкс не знаят, че са попаднали на човек, който по-късно ще бъде провъзгласен за един от най-големите финансови инвеститори в историята.

Бъфет, известен като „Оракула от Омаха“, ще продължи да управлява инвестиционен бизнес с активи на обща стойност около 500 милиарда долара.

Семейство Крипкс се запознава с Бъфет чрез непринудени игри на бридж и празнични събирания.

Първоначално Майер има резерви относно поверяването на спестяванията си на млад, бъдещ паричен мениджър. Те се опасяват, че това може да натовари приятелството им и се съмняват в разумността на смесването на бизнес с лични отношения.

Изискването за минимална инвестиция на Бъфет по онова време е 150 000 долара. Докато семейството разполага с под половината от това.

Действията

Решителността на Дороти надделява. И въпреки тригодишната съпротива на Майер, той в крайна сметка протяга ръка към Бъфет. Бъфет се съгласява да управлява средствата им без колебание, подчертавайки желанието си да запази приятелството им дори в лицето на потенциални загуби.

“Харесвах Майър и исках хора, които, ако нещата се окажеха зле, ще продължим да бъдем приятели“, казва Бъфет.

Тяхното сътрудничество процъфтява и през следващите три десетилетия бизнесът на Бъфет се разраства експоненциално. Успоредно с това първоначалната инвестиция от $67 000 на Крипкс се умножава бързо.

“Влязохме доста рано със скромна сума пари. След това изникнаха като гъби след атомна бомба”, казва Майер за финансовото им пътуване.

Тяхното богатство нараства и семейство Крипкс се превръщат от милионери в мултимилионери. До средата на 90-те години техните 67 000 долара скачат до над 25 милиона долара, което днес, като се вземе предвид инфлацията, би било около 40 милиона долара.

Данни

През този период цената на акциите на Berkshire Hathaway Inc. варира между 20 000 и 40 000 долара за акция. Ако приемем, че притежават приблизително 833 акции на приблизителна цена от 30 000 на акция, нетната стойност на Крипкс в средата на 90-те години достига 25 милиона долара. Ако бяха запазили тези акции до смъртта на Дороти през септември 2000 г., стойността им щеше да се удвои до 50 милиона долара. По времето, когато Майер умира през май 2014 г., с акции на Berkshire, търгувани на 215 000 долара на акция, техните 833 акции щяха да струват 180 милиона долара.

Днес някой, който притежава 833 акции на Berkshire Hathaway, би имал състояние от приблизително 400 милиона долара и всичко това след инвестиция от едва 67 000 долара.

Източник: Economic

Как Уорън Бъфет превърна своя съсед в мултимилионер

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции