<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185316" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Русия заплаш...

Швеция не изключва вариант да бъде нападната от Русия

19 Юни 2023
0 198

Швеция не изключва вариант да бъде нападната от Русия. Това става ясно от изготвен доклад на Комисията по отбрана към парламента.

Ердоган: Турция няма да пусне Швеция в НАТО, ако не спре антитурските протести

Стокхолм се опитва да засили отбранителния си капацитет и миналата година подаде заявление за членство в НАТО. Но Турция и Унгария все още не са ратифицирали документите за присъединяване.

В доклада на парламентарната комисия, който се очаква да бъде публикуван утре, се посочва, че макар и руските сили да са фокусирани върху Украйна, не може да се изключи възможността Швеция да стане обект на други видове военни атаки, пише Mediapool.

“Освен това Русия допълнително понижи прага си за използване на военна сила и проявява голям апетит за политически и военни рискове. Остава непроменен капацитетът на Русия да провежда операции срещу Швеция с военновъздушните или военноморските си сили. С оръжия с голям обсег на действие или с ядрени оръжия“. Това се казва в доклада.

Швеция не изключва вариант да бъде нападната от Русия
снимка: iStock

Председателят на парламентарната комисия по отбрана засега не е отговорил на молбата за коментар.

Текстът очертава нова доктрина за отбраната на Швеция, която е основана на членството ѝ в НАТО. Докато предходната стратегия е била ориентирана към сътрудничество с приятелски страни от Скандинавския полуостров, както и с ЕС.

Швеция не изключва вариант да бъде нападната от Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции