<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185553" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Баскетболист...

Икономиката на България вече е сред най-неконкурентните в цяла Европа

20 Юни 2023
0 248

Икономиката на България вече е сред най-неконкурентните в цяла Европа.

Политическата нестабилност в България, правителствената ефективност, която в последната година бе поверена на служебни правителства, излъчени от президента Румен Радев и инфраструктурата бележат най-голямо изоставане по отношение на конкурентоспособността на българската икономика през 2023 година. Това показва 35-ото издание на Световната класация за конкурентоспособност за 2023 г. То е организирано от Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария). Цитирано е от Mediapool.

ЕК намали прогнозата си за ръст на българската икономика

Според данните, тази година конкурентоспособността на страната ни бележи спад от четири места. Тя заема 57- мо място от 64 държави.

Така се наблюдава продължителен спад от девет позиции спрямо 2020 г. и 19 позиции спрямо 2009 г. Това прави българската икономика една от най неконкурентоспособните на Стария континент.

Икономиката на България вече е сред най-неконкурентните в цяла Европа

Икономиката ни остава устойчива само благодарение на предприемачите и издърпващата сила на Европейския съюз. Това обаче може да се промени с повишената опасност от настъпване на рецесия в Еврозоната през 2023.

В доклада се препоръчва българското правителство да предприеме спешни действия до края на годината за противодействие на тази негативна тенденция.

Някои от тях следва да са свързани с приемане нова стратегия и политики за инвестиционна и икономическа сигурност. А също така и контрол над чувствителни стоки и засилване на публичната инвестиционна активност в инфраструктура, като активира допълнителния заемен ресурс по Плана за възстановяване и устойчивост до края на август 2023.

Другите препоръки за мерки към българското правителство са възстанови фискалната дисциплина. Както и определяне на ясен хоризонт за присъединяване към Еврозоната – най-късно на 1 януари 2025 година. Посочва се и активизиране на прехода към нисковъглеродна енергетика и икономика.

България трябва също така да реализира отдавна забавени възможности като инвестиции в нови източници на енергия от офшорен вятър в Черно море и също да продължи активното дигитализиране на администрацията, икономиката и образованието.

Икономиката на България вече е сред най-неконкурентните в цяла Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции