<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185643" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Синът на Байд...

Джо Байдън нарече китайския президент диктатор

21 Юни 2023
0 173

Джо Байдън нарече китайския президент диктатор.

Във вторник президентът на САЩ нарече Си Дзинпин диктатор. Това се случи ден, след като висшият американски дипломат Антъни Блинкен посети Пекин, за да стабилизира двустранните отношения, които според Китай са в най-ниската си точка от установяването на официални връзки между двете страни, предава Reuters.

Байдън също заяви, че Си е бил много смутен, когато предполагаем китайски шпионски балон е бил пренасочен от курса си над въздушното пространство на САЩ в началото на тази година. Той направи личен коментар за китайския лидер, когато Блинкен каза в понеделник, че „главата“ трябва да бъде затворена.

Не беше ясно защо Байдън направи коментарите за Си – най-могъщият лидер на Китай след Мао Дзедун. Припомняме, че той си осигури прецедентен трети мандат като президент и ръководител на Комунистическата партия.

САЩ свалиха подозирания в шпионаж китайски балон (видео)

Джо Байдън нарече китайския президент диктатор

„Причината, поради която Си Дзинпин беше много разстроен от гледна точка на това, че свалих онзи балон с два вагона, пълни с шпионско оборудване в него, беше, че той не знаеше, че е там“, каза Байдън на кампания за набиране на средства в Калифорния.

„Това е голям срам за диктаторите“, добави държавният глава на САЩ.

Байдън също посочи, че Китай “има реални икономически затруднения”.

Си, който се срещна с Блинкен в понеделник, не е отговорил публично на коментарите на колегата си. Но е малко вероятно те да се харесат в Пекин. И биха могли да застрашат усилията на двете страни да върнат отношенията си на по-стабилна основа след инцидента с балона.

Заглавна снимка: Adam Schultz – https://www.whitehouse.gov/administration/president-biden/ 

Джо Байдън нарече китайския президент диктатор

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции