<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185654" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Даниел Лорер ...

Закле се най-дясното правителство в съвременната история на Финландия

21 Юни 2023
0 146

Закле се най-дясното правителство в съвременната история на Финландия. Това предаде AP.

В страната, която наскоро стана 31-ият член на НАТО, положи клетва ново коалиционно правителство, което се смята за най-дясното в съвременната ѝ история.

Президентът Саули Нийнистьо назначи 19-членния кабинет на министър-председателя Петери Орпо, лидер на консервативната Национална коалиционна партия, след като финландските депутати одобриха състава на министрите.

Националната коалиционна партия спечели най-много места на парламентарните избори на 2 април. След седемседмични коалиционни преговори, партията обяви споразумение за съставяне на правителство с три други партии. Включително крайнодясната, евроскептична Партия на финландците.

Сана Марин се оттегля след изборното поражение във Финландия

Закле се най-дясното правителство в съвременната история на Финландия

Двамата младши партньори в коалицията са Християндемократите и Шведската народна партия на Финландия. Поради господството на двете главни партньорски партии, финландските медии описаха правителството на Орпо като „национално консервативно“ по природа.

Четирите партии имат мнозинство от 108 места в 200-членния парламент. Политически анализатори казват, че новият кабинет е най-дясното правителство на Финландия след Втората световна война.

Икономиката на скандинавската страна беше централната тема на изборите през април. По време на предизборната си кампания консервативните кандидати обвиниха лявоцентристкия кабинет на бившия премиер Сана Марин в прекомерни разходи. Те го обвиниха и в принос за нарастващия държавен дълг и други икономически проблеми.

Въпреки личната популярност на Марин и високия ѝ международен авторитет, избирателите изместиха предаността си от нейната Социалдемократическа партия към партиите от политическата десница. Социалдемократите завършиха трети на изборите след Националната коалиционна партия и Партията на финландците.

Орпо, 53-годишен политик-ветеран, е бивш министър на финансите и вътрешните работи и оглавява НКП, основната консервативна партия във Финландия, от 2016 г. Другите ключови постове в кабинета на партията включват външния министър Елина Валтонен и министъра на отбраната Анти Хаканен, който е заместник-председател на НКП.

Постът на Хаканен е особено важен, след като Финландия се присъедини към НАТО през април. Страната с население от 5,5 милиона души е в процес на интегриране на своите военни системи и инфраструктура в алианса.

Закле се най-дясното правителство в съвременната история на Финландия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции