<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=185692" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ето коя е ном...

Депутатите гласуваха на първо четене да разделят КПКОНПИ

21 Юни 2023
0 165

На днешното заседание на НС депутатите гласуваха на първо четене разделянето на КПКОНПИ на две.

Народните представители разглеждаха три законопроекта за противодействие на корупцията. Вносители са Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ и Министерски съвет. Промените са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Народните представители приеха на второ четене проектозакона на ГЕРБ-СДС със 142 гласа “за”, 12 “против” и 60 “въздържали се”.

Депутатите гласуваха на първо четене да разделят КПКОНПИ

Трите текста предлагат КПКОНПИ да се раздели на два независими един от друг органа: Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество и Комисия за противодействие на корупцията, която ще бъде изцяло нова.

Депутатите гласуваха Борисов да замени Рашидов в комисията по външна политика

Новата комисия ще се занимава с превантивна дейност чрез събиране, анализиране и проверка на информация. На нея ѝ се отреждат и разследващи функции за разкриване на корупционни престъпления от специализирана дирекция на комисията. Задълженията на ДАНС по разузнаване финансови престъпления също ще се прехвърлят към нея.

Проектът на ГЕРБ предлага комисията да е съставена от шестима членове и председател. Петима ще се избират от НС, а един ще се предлага от президента и ще се одобрява от парламента.

Всички проекти предлагат председателят да се сменя на едногодишен ротационен принцип.

Депутатите гласуваха на първо четене да разделят КПКОНПИ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции